Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
100 лв. глоба за преминаване на червен светофар и неспиране на пешеходна пътека
Автор: Екип Ruse24.bg 10:25 / 06.07.2012Коментари (29)1036
© Ruse24.bg
Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека. Това записаха вчера депутатите от транспортната парламентарна комисия в окончателния вариант на промените в Закона за движение по пътищата. Очаква се до две седмици те да бъдат гласувани на второ четене и в пленарната зала.

Избраниците се оказаха далеч по-снизходителни към шофьорите, спрямо първоначалния вариант на измененията, който предложиха. Той предвиждаше четворен, а не двоен скок на глобата за червен светофар и профучаване през зебра, която трябваше да набъбне на 200 лв. от сегашните 50 лв. Отпадна и предложението КАТ да отнема книжката за 1 месец, както и при повторно нарушение джигитите да олекват с 400 лв. и да се прощават с нея за 3 месеца. Вместо това повторният акт ще е 200 лв. и ще е придружен с "изгаряне" на свидетелството само за месец.

Законотворците смъкнаха и други санкции спрямо първоначалния им вариант с мотива, че трябва да се съобразят с размера на останалите глоби в закона. Така например правейки равнис с минималната работна заплата те решиха, който паркира на инвалидно място, да се бърка с 200 лв., а не 500 лв.

След разпалена дискусия избраниците приеха вмъкнатото между първо и второ четене предложение да се спират от движение колите на собственици, които ги управляват с алкохол в кръвта над 0,5 промила или не разполагат с валидна шофьорска книжка. Същото наказание ще им се налага, ако са преотстъпили возилото си на водач, който е извършил тези нарушения. Вместо обаче автомобилите да бъдат вдигани на трупчета за поне 15 дни, депутатите се отказаха от този праг за наказанието и записаха, че талонът на автомобила ще се отнема за срок до 1 месец. Аргументът бе, че не бива да се ощетява бизнесът, като се задържат в продължение на дни автобуси и камиони с бързо развалящите се стоки само защото безотговорен шофьор е обърнал някоя чашка на път. По думите на комисар Алекси Стратиев огромна част от таксиметровите водачи не разполагат с книжки, но за фирмите са добре дошли. Промените не внасят също така яснота дали автомобилите ще прашасват пред дома на сгафилите им стопани или например на наказателен паркинг. Шефът на комисията Иван Вълков подчерта, че революционното въвеждане на тази санкция, която винаги е срещала отпор, се налага, тъй като за над 21-22% от убийствата по пътищата (б.а. - 150-200 души на година) са виновни именно водачи без книжка или употребили алкохол, а и тази тенденция се засилвала.

Депутатите решиха още почерпените джигити да горят с книжките си от 6 до 12 месеца. Сега наказанието варира от 1 до 12 месеца в зависимост дали шофьорът е начинаещ или пък превозва опасен товар. Глобата вместо от 200 до 600 лв. също се уеднаквява за всички, като става от 500 лв. до 1000 лв.

Депутатите отстъпиха обаче и от задължаването на велосипедистите да носят по всяко време светлоотразителна жилетка. Те ще трябва да се съобразяват с това изискване, когато се движат по тъмно, при намалена видимост или извън населено място.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Мина вече времето на мирните протести, сега е ред на бой и масови арести !!!
0
 
 
To по перник някъде има ли камери да следи за тия сфетофари и зебри, че аз поне не виждам кат да гледат много? :D
0
 
 
И 1000 лева да е , като няма кой да следи за това се тая. Аз не виждам КАТ по пътищата .
Aнонимен
на 06.07.2012 г.
0
 
 
мисля че водачите на коли трябва да се съобразят с пешеходците често водачите не дават предимство на другите
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+7
 
 
Те тия пешеходците са като овци ходат и не гледат, да почнат и тях да глобяват всеки пресича където му е кеф!
+3
 
 
Какви са тези 0,5 промила? Един може да е пиян с това количество алкохол, а друг даже да не го усети. Всичко зависи от организма. Затова - 0 % алкохол да е допустимо!!! Камионите с бързо развалящи се стоки могат да бъдат задържани, а собственика да си прехвърли стоката на друг камион и да си съди работника, че е бил безотговорен, не разбрах защо това задържане да е проблем? Относно глобите за червен светофар за коли и пешеходци и неспиране на коли на пешеходна пътека, както и спирането на пешеходци до пешеходна пътека за да си лафят, без да пресичат - ГЛОБА 1000 лева!!! Повторно - ПО 4, потретване ПО 16 и т.н. Как бързо само ще се въведе ред - като няма пари да плати - обществено полезен труд, докато ги изработи!!! Абе какви депутати сме пратили в тоя парламент бе, да им *** ...
Aнонимен
на 06.07.2012 г.
+6
 
 
Всичко това е добре , но има пешеходци които се взимат за "царе" на пешеходната пътека , пресичат важно важно , втурват се като говеда без да се огледат,застават на пешеходната пътека и започват да парадират с правилника за движение. Въобще хубава работа , ама ганьовска. Всеки се прави на верик , ама пред постоянните повишения се нагъзват все по-ниско.
+3
 
 
Вие направете вело алеите, запълнете дупките и махнете уличните кучета , а пък може и да си сложа жилетка
+5
 
 
"Така например правейки равнис с минималната работна заплата те решиха,"а защо не правят "равнис с заплатата" когато увеличеват и цените на тока и всичко останало....?
+7
 
 
А по светофарите КОга ще се разчистят клоните закриващи таймерите.Каква файда от тези таймери като не се виждат или като се виждат 2 метра преди кръстовището.Само знаят глоби да налагат и пари да стържат като за последно.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: