Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
2000 души карат крадени коли, без да знаят
Автор: Екип Ruse24.bg 09:16 / 09.04.2012Коментари (6)588
© Ruse24.bg
Най-малко 2000 добросъвестни купувачи карат крадени коли, без да знаят, и предстои да се разделят с тях. Автомобилите са били обявени за издирване основно в Италия, но са влезли у нас преди 2010 г., регистрирани са и вече са сменили няколко собственици. Возилата са получили безпроблемно номера в КАТ, защото по това време страната ни не е била част от шенгенската информационна система и не е получавана в реално време информацията за изчезналите коли, съобщиха служители от Пътна полиция.

Масовият внос на крадени коли лъснал в началото на 2011 г., когато през шенгенската система страната ни започна да получава данни както за последните откраднати коли, така и за издирваните от минали години. Още първите дни след като системата заработи, в пункта на КАТ в столичния квартал "Дървеница" броят на заловените коли, които се издирват, изведнъж се увеличил. "От началото на миналата година на ден имаме около 4 такива коли.

Хващаме ги, когато дойдат при нас за някаква услуга - най-често смяна на собственост. Като въведем номерата за изготвяне на новия талон, излиза, че автомобил с този номер на рама и двигател се издирва в системата", обясниха полицаите, отговарящи за регистрацията на автомобили.

Разследващи разкриха, че най-много обявени за откраднати коли са внесени у нас от Италия. Причината е, че граничният контрол на излизане от Апенините не е особено строг. При износ возилата се проверяват само ако има подаден сигнал или на случаен принцип.

Една от популярните схеми, по която се действа, е класическата застрахователна измама. Преди колата да се изкара, собственикът обявява големия талон за изгубен и му се издава нов. След това с оригиналния автомобилът се докарва до България, регистрира се у нас и едва тогава собственикът я обявява за изчезнала в Италия и си прибира застраховката. Друга схема, която се прави, е колата по документи да се продаде в Германия и да влезе у нас като немска. Причината за тази врътка е, че когато се продава кола в Германия, договорът се сключва между купувача и продавача, без да минава през нотаруис.

"Лошото е, че никой не знае колко крадени коли са били регистрирани в различните градове у нас. Това е като бомба със закъснител, защото тръгнете ли да продавате тази кола, ще лъсне, че е крадена", коментираха разследващи. Схемата е правена както с масовите коли от среден клас така и с лъскави джипове и лимузини.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На кой му пука! Аз съм един от тях примерно.
0
 
 
хахах хуу тогава че още не съм си зел кола :Д
+1
 
 
Това предполагам не се отнася за колите внос от Германия. И преди 2007г. колите внос от Германия се проверяваха в Германската информационна система. Тук в КАТ издаваха временен талон/син/ и след проверката/около месец/, ако всичко е наред се издаваше постоянен талон. Защо не е правено това и с колите внос от други страни?
Aнонимен
на 09.04.2012 г.
+1
 
 
Умно и точно предложение, ама надали нашите ще го възприемат. Нали сме си простаци, откъде толкава акъл.
Aнонимен
на 09.04.2012 г.
+4
 
 
Може ли да проверим да колата ни е крадена? КАТ да пуснат онлайн система, въвеждащ номера на рамата и/или двигателя и да показва дали е крадена. Така купувачите ще могат да проверят преди да купят.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: