Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
25 млн. лв. за прозрачна и ефективна съдебна система
Автор: Екип Ruse24.bg 16:46 / 16.06.2008Коментари (0)420
© Ruse24.bg
25 млн. лв. са предвидени по Оперативната програма "Административен капацитет" (ОПАК) за повишаване на прозрачността, отчетността и професионализма в съдебната система.

На 28 май 2008 г. Управляващият орган на ОПАК стартира пет нови конкурса за проекти. Два от тях са насочени към държавната администрация, а останалите три процедури са предназначени за органите на съдебната власт.

До 30 юли 2008 г. съдилищата и т. нар. конкретни бенефициенти на ОПАК от съдебната система могат да кандидатстват за европейско финансиране с проекти за повишаване на доверието на гражданите и бизнеса в съдебната система. По ОПАК ще бъдат финансирани проекти, които ще допринесат за подобряване на достъпа до информация за дейността на съдебната система. Безвъзмездна финансова помощ могат да получат и добри проектни идеи като например създаването на фокус групи (от граждани и служители; служители - медии; служители - адвокати, съдии и прокурори), които ще трябва да идентифицират проблеми в обслужването на гражданите, както и корупционни практики.

По новите процедури на ОПАК могат да бъдат финансирани проекти, които предвиждат въвеждането на интегрирани автоматизирани информационни системи или създаването на ясни и публично достъпни критерии за определяне на съдебни заседатели, както и механизми, които да гарантират на гражданите получаването на обратна информация за хода на съдебните дела, работата на съда и неговата администрация. Чрез ОПАК биха могли да се реализират проекти за разработването на времеви стандарти в процеса на управление на отделните дела. Ще бъдат финансирани и проекти за обновяване на Интернет сайтове чрез създаването на английска версия, адаптирането им за хора с увредено зрение и публикуването на информация като:

Списък на съдиите и съдебните служители, както и начина на работа на съответната администрация
Начините за завеждане на дела, сроковете за извършване на съдопроизводствените действия по заведените дела, процеса на обжалване
Информация за всички проекти, по които съответната администрация е бенефициент или партньор, отчети за изпълнението им и т.н.

По ОПАК финансиране могат да получат проекти, които предвиждат създаването на механизми за периодично отчитане на работата на органите на съдебната власт и особено напредъка по заведените дела пред широката общественост и пред медиите.

Минималният праг на проектите, с които може да се кандидатства, е 500 000 лв., максимален праг - няма. Срокът за изпълнението им е 12 месеца. Срокът за задаване на въпроси по процедурите е 14 юли, а срокът за отговор - 21 юли 2008 г. Въпроси могат да се задават във форума на обновения сайт на ОПАК.

Днешният информационен ден е част от мащабна информационна кампания, която се провежда от Министерството на държавната администрация и административната реформа в цялата страна.

През март месец бяха организирани информационни дни в петте района на апелативните съдилища. В тях се включиха над 190 участници от органите на съдебната власт. Сега Управляващият орган на ОПАК провежда нова информационна кампания в градовете: София, Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив и Благоевград.

На сайта на оперативната програма (www.opac.government.bg) са публикувани всички необходими документи за кандидатстване, както и тези, които се използват при оценката на проектните предложения. Там могат да бъдат намерени също така Вътрешните правила за работа на оценителните комисии и специално създаденото от Управляващия орган на ОПАК Ръководство за бенефициенти. В него е описан целият процес на изготвяне, кандидатстване и успешно изпълнение на проекти.

До момента по Оперативната програма "Административен капацитет" по сметките на първите бенефициенти са преведени общо 7 215 345.61 лв., предоставени от Европейския социален фонд (85%) и от националния бюджет (15%).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: