Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
25 скъпи лекарства поевтиняват от днес
Автор: Екип Ruse24.bg 09:43 / 16.03.2012Коментари (0)595
© Ruse24.bg
25 скъпи лекарства поевтиняват от днес. Националната здравноосигурителна каса ще плаща за тях по-ниски цени, съобщиха от финансовата институция.

Въпросните медикаменти са оригинални и скъпи и се отпускат безплатно или с голямо намаление от здравната каса на пациентите.

Поевтиняването е резултат на договаряне между НЗОК и фармацевтичните компании след скандала с високите цени на илачите у нас. Лекарствата с намалени цени се изпитват за лечение на страдащите от злокачествени тумори на млечната жлеза и на простатата, за хора със захарен диабет, срещу засегнати от паразитите на ехинококоза, а също и за страдащите от астма, хронични вирусни хепатити, болестта на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти за хората с трансплантирани органи и тъкани. Договорените отстъпки варират от 0,04 до 37,3 % Финансисти в бранша на здравеопазването изчислиха, че след предоговарянето на цените за една година НЗОК ще спести 4 205 033 лева.

Съвсем скоро предстои да бъдат подписани и споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи за договаряне с Националната здравноосигурителна каса през последните дни, казаха още от финансовата институция.

Според законодателството ни касата има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 % от нея.

Това са медикаменти без аналог и затова не участват в определянето на референтна стойност на базата на цените на други подобни лекарства.

Също така фармацевтичните фирми по своя инициатива могат да предлагат отстъпки за лекарства до 25, 50 и 75 на сто, ако те са единствен лекарствен продукт в група.

При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от НЗОК и доплащането от страна на пациента.

За намаляването на цените не само на оригиналните лекарства, поемани от касата, предстоят промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и в Закона за здравното осигуряване.

Една от мерките, предложена на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, предвижда цените да не надвишават стойностите от 2010 г.

Друго предложение е здравната каса да получи възможност да договаря отстъпки в цените на лекарствата, за които плаща частично, а не само за тези, които поема на 100%.

От друга страна, с промени в законодателството се предвижда фармацевтичните компании да бъдат задължени да съобщават за намаление на цените на медикаментите си в референтните на България държави.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: