Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
3 пъти повече дрогирани шофьори спипани по родните пътища през 2013 г.
Автор: Екип Ruse24.bg 10:06 / 12.02.2014Коментари (2)197
© Ruse24.bg
Снимка Архив
Три пъти повече дрогирани шофьори са били заловени по пътищата на страната през 2013 г. Това съобщи вчера началникът на отдел "Пътна полиция" главен комисар Антон Антонов, който откри проект за обучение на пътни полицаи за въздействието на различните наркотици върху шофьорите. Униформените спрели 149 дрогирани зад волана, докато през 2011 г. техният брой е бил едва 42. Най-употребяваните опиати от водачите са марихуаната и амфетамините. При един от случаите край Стара Загора е бил заловен тираджия, който карал под въздействието на стимуланти, за да преодолее умората.

Полицаите са хващали и насмъркани таксиджии. На част от тях им се налага да карат по 18 часа, за да могат да си плащат лизинговите вноски на колите.

"Едва от 3 години имаме тестове за наркотици, първите бяха закупени през 2011 г. В областните дирекции, в които е било проведено дори минимално обучение на състава, резултатите са по-добри", обясни Антонов.

В МВР има окръжно разпореждане до всички областни дирекции да проверяват за дрога шофьорите при всяка по-тежка катастрофа с пострадали. Именно така лъснали и част от нарушителите.

Директорът на Националния фокусен център по наркотици и наркомании Момчил Василев, който изнесе лекция пред 30 полицаи, посочи, че България е на трето място в Европа и САЩ сред учениците на възраст между 15-16 години по употреба на метаамфетамин, като ни изпреварват единствено Монако и Америка. По употреба на марихуана сме на десето място, като първите три места са заети от Чехия, Франция и отново Монако.

В страната ни са регистрирани 31 316 души проблемно употребяващи наркотици. В Ловеч, Габрово, Стара Загора, София и Шумен най-много души на глава от населението са посочили, че са опитали наркотици поне веднъж в живота си.

Най-редовно пък пият в Перник, Плевен, Габрово, Шумен и София, а най-малко посягат към чашката в Кърджали и Сливен.

"На фона на изнесената статистика 149 заловени водачи са малко, но от някъде трябва да се започне", коментираха от КАТ. Затова специалисти от Националния център по наркомании ще обучават униформени по какви признаци да разпознават водачите. Част от наркотиците се разграждат в човешкото тяло за около 5 часа, но оставят следи в кръвта и урината. По косъма пък може да се разбере дали човек е използвал наркотици през последния месец.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ало,кретените от "Политическа промяна сега" дето сте за легализиране на дрогата,нещо да кажете?Резултата е ясен още от сега.На всеки наркоман по сто кила бой отгоре и каторжен труд.няма да помисли за дрога после.
0
 
 
То показва месец назад, ама нали трябва да ги арестуват че в момента са под въздействие не че преди 2 седмици са пушили трева
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: