Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
98 склада за бомби цъкат в страната
Автор: Екип Ruse24.bg 09:35 / 13.06.2012Коментари (0)469
© Bulfoto
Половината от тях се намират до градовете. Повечето от тях се ползват от армията и вътрешното министерство. Само Сухопътни войски имат десет, но местоположението им се пази в строга тайна. Това разказаха източници от Министерството на отбраната. Освен силовите ведомства осем фирми са получили досега разрешения от отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР за съхраняване и утилизация на оръжия и боеприпаси. Само четири обаче са се възползвали от разрешенията си. Те държат 12 склада за утилизация.

Въпреки че официалните данни показват, че армията е натрупала 14 400 тона снаряди и мини за унищожаване, източници от отбраната разкриха, че тяхното количество е много по-малко. Става дума за близо 3-4 хил. тона. Затова в момента се преосмисля дали ще се пускат нови търгове, или боеприпасите ще се продават. Така наскоро вместо да плати да бъдат нарязани, армията направи изходна сделка със стотици мини, които продаде на компанията "Емко". Независимо че количествата излишни снаряди са драстично намалели, вчера тръгна слухът, че нова фирма се готви да реже снаряди край Сливен. Това накара целият град да настръхне. Частна фирма е наела бивш военен завод, който се намира само на 3 км от града под сините камъни. Според мълвата там ще има утилизация на боеприпаси по същия начин, както в складовете на Петолъчката. Заводът се намира непосредствено до летище "Бършена", само на 3 км от града по посока Ямбол. Ако нещо се случи там, половината град може да хвръкне и да има много жертви, твърдят бивши военни.

"Нямаме боеприпаси. В момента няма работници, нито производство на каквото и да е", заяви Венцислав Димитров, който се представи като шеф на охраната в бившия военен завод. Фирмата ни се казва "Ал гънс", обясни охранителят, който е бивш офицер от армията. Репортер на "Стандарт" обаче видя работници, които извършваха строителни дейности. Изцяло е подменена дограмата на административната сграда в бившия военен завод, който някога бе подчинен на Трявна. Част от бившия военен завод бяха и взривените складове на Петолъчката. Фактът, че през последния месец в завода се работи по административната сграда, показва, че предстои неговото пускане, категорични са служители от близка фирма. Според тях са зачестили и посещенията на софийски лимузини в района.

От МВР заявиха, че фирма "Ал гънс" е подала документи за производство и работа с взривни вещества до Главна дирекция "Охранителна полиция", но компанията няма издадено разрешително. "Предстои комисия, съставена от служители на 12 институции, да се произнесе. Още не са покрили никакви условия. В бившия военен завод в момента няма боеприпаси", увери Първолета Мандинска, говорител на МВР-Сливен. Едва след получаване на разрешително фирмата може да се яви на търгове в Министерството на отбраната, допълни тя. "Дойдоха при мен да съгласуват материалите за завода. Ходихме на място, огледахме. Има доста неща, които трябва да се направят. Аз не мога да забраня утилизацията, но на този етап отказах и дадох предписания за изпълнение", обясни областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Според него теренът на бившия завод е вече частна собственост. В началото на 90-те години той е станал база на цигарена фирма. През 1994 г. българо-гръцка фирма за търговия с цигари е държала своята продукция в складовете на завода. Част от тях са под земята.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 27
04.02.2013 »
29.06.2012 »
27.06.2012 »
26.06.2012 »
20.06.2012 »
19.06.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: