Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
АБТТА: За какво да внимаваме, когато резервираме почивки по празниците
Автор: Харитина Агопян 11:39 / 13.12.2023Коментари (0)385
©
Няма законово установен процент на капарото, което трябва да се плаща при резервиране на екскурзия. Това много зависи от вида на туристическия пакет, от дестинацията и т.н. Самолетният полет се плаща 100% при резервация. Периодът на пътуването също влияе на искания размер на капарото, което в пикови сезони като новогодишните празници е нормално да бъде високо“. Така Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, коментира промените, които Европейската комисия прие в сферата на туризма. Комисията посочва,че авансовите плащания, извършвани от пътуващите за туристически пакети, не могат да надвишават 25% от цената на туристическия пакет. Стоева бе гост в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Нормативната уредба, по която туроператорите работят, е Директивата за пакетни пътувания, която е в нашето законодателство от 2018 г. Там се казва, че всички условия трябва да се залегнали в договора за пътуване, сключван между тероператора и клиента. Там са посочени всички параметри на пътуването, сроковете за предплащане, сроковете за анулиране, глобите при анулиране, размерът на възстановяване на капарото“, изброи Даниела Стоева.

Записването на пакетно организирано пътуване или индивидуални резервации през физическо лице е нелегитимно. Оторизираните да извършват тези услуги са само туроператорите и туристическите агенти, припомни председателят на АБТТА.

Липсва добра потребителска култура, смята Стоева. "Нашият сектор е строго регулиран и всички легални фирми в него отговарят на изискванията и е възможно да не сте доволни от услугата, но правата Ви на потребител ще бъдат защитени“, категорична е тя.

"Топката е в полето на потребителя, той има всички инструменти да проучи дадена туристическа агенция – дали е регистрирана в списъка на страницата на Министерство на туризма, има ли валидна застраховка, каква репутация има туроператорът и т.н. В онлайн пространството може да се разчита на коментарите на други потребители“, каза още Стоева.

Търговският регистър също е място, подходящо за проверка на дадена компания в сферата на туризма, припомни Стоева. На една онлайн платформа, от която да закупите туристически продукт, ако няма име на търговец, това е червена лампа, предупреди председателят на АБТТА.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: