Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат съобщи за държавна репресия срещу нея
Автор: Екип Ruse24.bg 11:44 / 16.07.2024Коментари (0)1045
©
Висшият адвокатски съвет (ВАдС) реагира в защита на адвокат Мария Шаркова, която от седмици е обект на проверки след позициите ѝ за развитието на детското здравеопазване.

Самата Шаркова съобщи, че тя и други членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към Министъра на здравеопазването, са викани в ДАНС по сигнал на дружеството "Търговска лига“. На изслушване в парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че проверката е възложена от прокуратурата.

Сигналът на търговското дружество идва след като правителството първо одобри, а след това отхвърли проекта му за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз“. Срещу изграждането на тази частна болница в столицата реагираха членове на обществения съвет към здравния министър, сред които и адвокат Шаркова.

Този съвет е експертно консултативно звено и няма решаващи функции, а  членовете му не получават възнаграждения.

След реакцията на членове на съвета и отказа на правителството, адвокат Шаркова съобщи, че е викана в ДАНС, а в последствие и от Комисията за противодействие на корупцията. КПК я е повикала "за предоставяне на сведения по сигнал за конфликт на интереси при участието ѝ в обществения съвет“, като целта била да се установи дали сред клиентите ѝ има лечебни заведения с педиатрични звена и дали чрез публичните си позиции и участието си в тя защитава техни интереси.

Шаркова не е уведомена за основанието на което ДАНС и КПК извършват проверките, като следва да се отбележи, че нито адвокатите, нито членовете на консултативни съвети са лица, заемащи публични длъжности, които проверява комисията.

Ето какво пише самата Шаркова в социалните мрежи: 

"Тази позиция е много важна не само за мен. А за всеки адвокат, който в рамките на своята професионална компетентност изразява мнение или позиция в защита на обществения интерес.

Аз не съм нарушила никакви закони и поради тази причина нямам тревоги в тази насока. Тревогата ми е, че чрез подобни акции се разрушава доверието в правовата държава, защото институциите защитават частни интереси и харчат обществени ресурси като взимат страна в походи на частни субекти срещу правото на изразяване. Ако няма реакция, утре може да бъде всеки от нас на моето място. По-лошо, утре всеки може да се страхува, че може да е на мое място и поради тази причина да мълчи. А това отваря вратата към беззаконието."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: