Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агроиновации: Винопроизводство с висока добавена стойност
Автор: Екип на Ruse24.bg 23:28 / 04.09.2020Коментари (0)358
©
Оптимизиране на отглеждането на грозде и производството на качествени вина чрез мрежи, задвижвани от сензори, и анализ на големи данни в облачно-базирана информационна система – това са темите, по които работи екипът на експериментален проект.

Агроиновации: Сензори към машината улесняват работата на лозари

Той се изпълнява от партньори във Франция и Италия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в брой 167 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Европейският съюз е най-значителният производител на вино в света по отношение на високата добавена стойност. Секторът се състои от над 2,4 милиона лозари, най-вече в малки и средни предприятия. В същото време лозаро-винарският сектор е подложен на натиск от нови страни производители като Китай и САЩ. За да запазят конкурентното предимство на ЕС, производителите на вино трябва да внедрят значителни иновации. 

Прецизното лозарство и наблюдението на лозята от разстояние са два обещаващи нови метода на отглеждане. Те позволяват да се следят в реално време точни данни за времето, условията на лозата (обследване на гроздето, определяне на фенологичния стадий и болести по растенията) и ключови условия на избата с технология, разработена на базата на Internet of Thing (IoT). 

Този експериментален проект оптимизира прилагането на продукти за растителна защита чрез прецизно идентифициране и позициониране на третирането. Така се намалява въздействието върху околната среда и потреблението на ресурси, като същевременно ефективно се защитава гроздето. 

Селектираното събиране и анализ на данните спомагат за по-лесното вземане на решения за по-добро производство, ускоряване и автоматизиране на времето за проверка, като същевременно предоставят точни резултати. 

Освен това мониторингът на винарната избягва проблемите с температурата и влажността и помага за правилното протичане на всички технологични процеси.

Сред целите на експерименталния проект са по-малко разходи, свързани с производството и комерсиализацията, чрез ефективност на ресурсите, както и опазване на околната среда чрез намаляване на въглеродния отпечатък, намаляване на използването на вода и електричество и рециклиране на лозови и винени отпадъци. 

Сред очакваните резултати от експеримента са намаляване с 20% на разходите за продукти за растителна защита и торове, повишаване на продуктивността до 400 евро от хектар и увеличаване със 7% на средната продажна цена на бутилка вино.

Брой 167 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.



 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: