Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ако усетите тези симптоми след ухапване от комар, вероятно имате Западнонилската треска
Автор: Екип Ruse24.bg 10:52 / 22.08.2024Коментари (0)1082
©
Вирусът на Западнонилската треска има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари, които се заразяват от птиците, които са резервоар на инфекцията. Повечето, заразени с вируса "Западен Нил" или не развиват симптоми, или имат само леко изявени такива (най-често треска и главоболие). Въпреки това дори и в малък процент има случаи на животозастрашаващи състояния, следствие на инфектирането, поради което симптоматиката трябва да се проследява и при съмнение да се извършват вирусологични изследвания.

Инфекцията е разпространена в Европа, като се среща в държавите от южните, източните и западните райони. При хората инкубационният период обикновено е от два до шест дни, въпреки че са откривани случаи достигащи и до 21 дни, но са били при имунокомпрометирани. Виремията при хората е ниска, настъпва един до три дни след инфекцията, може да продължи до 11 дни и не се счита за заразна за комарите. Тоест човек не представлява риск за другите, освен ако не се касае за трансплантация или кръвопреливане от болен донор на здрав. Регистрирани са и случаи, при които трансмисията на вируса се е осъществявала от майка на дете по време на бременност и кърмене, пише Puls.bg.

Най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август – септември. Към момента няма разработени ваксини и лечение срещу вируса, поради което профилактиката е неспецифична, а лечението е симптоматично.

При по-малко от 1% от заразените вирусът причинява тежка инфекция на нервната система, включително възпаление на мозъка (енцефалит) и на мембраните на главния и гръбначния мозък (менингит, миелит).

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения – гадене, повръщане.

Симптомите на Западнонилската треска обикновено траят няколко дни, но признаците на енцефалита или менингита могат да се задържат в продължение на седмици или месеци. Мускулна слабост може да персистира също продължително време.

Симптомите, свързани с нервната система включват висока температура, силно главоболие, вратна ригидност, дезориентация, до ступор или кома. Възмоно е да бъде налице още тремор, припадъци, частична парализа или мускулна слабост.

Много рядко инфекцията може да доведе до развитие синдрома на Гилен-Баре и други демиелинизиращи невропатии.

Рискови фактори за тежко протичане на клиничната картина включват напреднала възраст, тумори в мозъка, високо кръвно налягане, нарушения на кръвта – коагулопатии, захарен диабет, напреднали бъбречни заболявания, системна злоупотреба с алкохол.

След заразяване се развива доживотен имунитет срещу повторно заболяване. При лица с нарушена имунна система или с подлежащи тежки хронични заболявания е възможно тази защита да отслабне във времето.

Тъй като вирусът може да се предава чрез кръв и трансплантирани органи, лица, които наскоро са били диагностицирани с инфекция с вируса  Западен Нил, не трябва да даряват кръв или костен мозък в продължение на 120 дни след заразяването.

По отношение на диагностиката от лабораторните тестове за потвърждаване се използват серум, кръв, урина, ликвор. Може да се правят PCR – за откриване на нуклеинова киселина, също така серологични изследвания за търсене на антитела.

Сероконверсията за IgM антителата обикновено е налице три до осем дни след появата на симптомите на заболяването.

Поддържане на високото им ниво обикновено продължава 30 - 90 дни. Същевременно при изследване по-рано от една седмица след поява на първите симптоми и отрицателен резултат за IgM – е възможно да се дължи на фалшиво отрицателен резултат, тъй като все още не се е формирал протективният титър. Което налага повторно изследване.

Серологичната диагноза е силно затруднена от обширна кръстосана реактивност между антителата, предизвикани от свързани с вируса инфекциозни причинители – на треска денга и вируса Зика, жълта треска, кърлежов енцефалит, японски енцефалит.

Инфекцията с вируса на Западен Нил може да бъде потвърдена чрез откриване на генома на вируса или изолиране на вируса.

Вирусният геном обикновено се открива в плазмата от 2 до 18 дни след инфекцията и до пет дни след появата на симптомите, въпреки че се съобщава за продължителна виремия (до 35 дни след появата на симптомите). Има доказателства, че цялата кръв е най-добрият тип проба, с 86,8 % чувствителност, докато чувствителността е по-ниска в урината, плазмата, серума.

По отношение на профилактиката - много комари са най-активни при изгрев и около залез слънце. Това е и задължителното време за използване на репеленти, особено през месеците, през които комарите са най-активни. Препоръчва се замрежване на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; малки водоеми (локви, разливи край чешми), ако нямат стопанско значение – да се премахват чрез отточване или засипване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: