Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антоанета Василева, Център за безопасен интернет: Детето в социалните мрежи да не публикува адрес, телефон и дата на раждане
Автор: Харитина Агопян 12:59 / 18.10.2023Коментари (0)417
©
Децата не трябва да приемат покани за приятелство от непознати, нито да водят онлайн разговори с непознати, посъветва Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“ в Европейския ден за борба с трафика на хора. "Центърът ползва интерактивен инструмент, който обучава децата да разпознават педофилията онлайн. Добре е профилите на децата в социални мрежи да бъдат частни, не публични. Да се ползват всички възможни функции, които защитават личните данни, да не се публикуват рождената дата, адресът и телефонът на детето“, посъветва още Василева.

Сексуалната онлайн експлоатация на деца придобива застрашителни размери, отчете тя. "Онлайн тормозът са видеа, снимки, подготвени като подигравки през мрежата. Той се случва най-често между деца, но има и непознати пълнолетни в мрежата, които се включват в него. Децата много трудно говорят с учителии родители, когато са жертви на онлайн сексуална експлоатация. Данните на "Евробарометър“ показват, че европейците са станали по-внимателни и чувствителни на тази тема. 71% от европейците са готови да направят компромис с живота си онлайн, за да подобрят защитата на децата от посегателства“, даде подробности Василева.

Всички комуникационни канали, които децата използват, като месинджър, уатсап, тик-ток, инстаграм, вайбър са криптирани. Това прави проследяването на онлайн активността на децата ни изключително трудно, каза още тя.

Децата много се смущават, когато попаднат на неподходящо съдържание за тях. Това се случва вече от 6-7-годишна възраст. Първо трябва да споделят всичко с родителите си. Тогава родителите могат да ни сигнализират, децата, ако са по-големи, също могат да подадат сигнал към Център за безопасен интернет. "В такъв случай сваляме това съдържание от мрежата, тъй като сме доверен партньор на големите социални мрежи, YouTube и Гугъл“, каза Антоанета Василева.

Децата понякога си слагат голи снимки онлайн. Това води до факта, че стават обекти на изнудване – за пари или за още снимки. Случва се деца да изнудват съученици по този начин. Понякога изнудвачите ползват фалшиви профили на деца, които се оказват на педофили и трафиканти на деца, поясни Василева.

"Често възрастните не могат да разпознаят фалшивите профили, а какво остава за децата? За тази година статистиката ни сочи 32 000 обработени сигнала по тази линия, което е ръст от 80% в сравнение с 2022 г“, даде данни от Центъра Василева.

Когато профилната снимка е твърде добре обработена, това може да бъде индикатор за фалшив профил. Когато 13-годишно дете си създаде профил в инстаграм, това често значи, че авторът на профила всъщност не е дете. "Важно е да проследяваме какви снимки качва съответният профил и какви са коментарите под тях“, посъветва Василева родителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Катастрофи в България
Природни стихии
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: