Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Автосервизите тройно по-солени на морето
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 04.08.2012Коментари (11)687
© Ruse24.bg
Тройно по-скъпо излиза ремонтът на колата, ако тя се повреди на морето. За това алармираха потърпевши шофьори, които са се сблъскали с цените по родното Черноморие. Само за смяна на накладки на сравнително стар автомобил майсторите взимали по 300 лева, при цена от около 100 в столицата. Страшното било обаче, когато повредата е по-сериозна. Тогава цените можели да стигнат и до 1000 лева. Майсторите искали и допълнително доплащане, ако клиентът желае да си получи автомобила в движение преди отпуската му да е приключила. Въпреки солените цени обаче сервизите не се оплаквали от липса на клиенти.

"Ако искаш да си прибереш колата с рапатрак от морето ще ти излезе над 1000 лева. За това всеки е принуден да се възползва от услугите им", разказват потърпевши, на които им се е наложило да ремонтират стартера на стария си автомобил. Те са олекнали с 200 лева и се е наложило да чакат три дни за отстраняването на повредата.

Примамливите цени на услугите са привлекли майстори от цялата страна. Най-много обаче били от София, които специално били командировани на бизнес почивка. Те са наели стари гаражи на стратегически места. За предпочитане бил районът между Слънчев бряг и Несебър, където ежедневно минава огромен поток от коли. В Равда също не липсвали автосервизи. Пътят между Китен и Приморско също бил окупиран.

Колегите на морските майстори от София също намазали от отпускарския сезон. Те дори се оплакват, че сервизите им вече са блокирали от коли. Причината е, че много хора са решили да стегнат автомобилите си в последния момент за дългия път до морето. Явлението се наблюдавало редовно в началото на август, но с остаряването на родния автопарк всяка година нещата ставали все по-тежки.

"Миналите години идваха само за смяна на масло. Тя отнема около един час и на повечето коли струва между 60 и 100 лева. На ден съвсем спокойно обработвахме по десет автомобила. Сега обаче машините са остарели, заради безпаричието пък се поддържат все по-рядко. Така като някой шофьор дойде и иска да си подготви колата за път се оказва, че трябва да се ремонтира цялата, за да е безопасна обясни втомонтьор от голям столичен сервиз. Само за последната седмица той и колегите му обслужили около петнадесет коли. По-голямата част от тях се нуждаели от ремонт на ходовата част, което в зависимост от модела варирало между 150 и 400 лева. Спирачките на доста от тях също били за смяна, което в комплект с дисковете можело да стигне до 300 лева. Цените не плашели шофьорите, тъй като те използвали пътуването до морето само като повод да стегнат автомобилите си. Работата по тях обаче била доста трудоемка и автомонтьорите едва смогвали.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява сервизите за ценоразписи и дали се издават касови бележки. Когато обаче клиент се оплаква от качеството на вложените материали или за калпаво свършена работа, довела до нови технически проблеми, обикновено конфликтът трябва да се разгледа от съда.

В комисията от общо 6300 жалби от началото на годината едва 12 са от услугите на автосервизи. Недоволството идва от това, че когато се прави предварителна диагностика на колата, се обявява една крайна цена за ремонта, а след по-детайлно преглеждане на автомобила се оказва, че поради пропуснати дефекти и проблеми трябва да се добавят още ремонтни дейности, които неограничено много вдигат крайната цена.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Интересно какъв е тоя ремонт на стартер 3 дена, има 3 кабела ротор и статор и едни четки сваля се от колата за 20-30 мин , и се разглобява за още толкова.За 3 дена истинските майстори разглобяват целия двигател и пак го зглобяват.Малии един час за смяна на масло и между 60-100 лв егати обира, и като имате в предвид че повечето сервизи правят номера със смяната на масло, източват малко от старото и доливат 1-2 литра ново и ви казват сложихме ви ново мн добро.За да е качествена смяната, се източва цялото изчаквасе 10 тина минути да се изтиче хубаво, налива се малко от новото Масло пак се изчаква да изтече и тогава вече си наливате колкто трябва.И цялата работа е не повече от 30-40 мин.
Aнонимен
на 04.08.2012 г.
+4
 
 
С новите електрически коли,тези главорези от сервизите ще духат супата,ама в БГ това ще стане м,ного по-бавно и не защото българите нямат пари,а защото са със селския манталитет,че мощните коли са гъзарски...Не се трогват,че децата им дишат мръсния въздухм,който те бълват... Затопва да плащат и да не мрънкат.
+7
 
 
С тези трошки-втора употреба пълним джобовете на майсторите.
+4
 
 
Кой е този дето тръгва на море с не изправни спирачки.Това не мога да си обясня майна.С тези спирачки да тръгнеш си е самоубийство,еми ще ви дерат.Докато има крави,ще има и касапи.
+5
 
 
Е МИ КОЙТО НЕ МИСЛИ ПРЕВАНТИВНО ТАКА СТАВА НЕ СЕ ТРЪГВА НА ПЪТ С НЕ ОБСЛУЖЕН АВТОМОБИЛ , АМА ТАРИКАТИТЕ СИ ВИКАТ ЩЕ ИЗКАРА НЯМА СТРАШНО ДА АМА НЕ .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: