Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Без КАТ при леки катастрофи
Автор: Екип Ruse24.bg 10:14 / 31.01.2009Коментари (0)352
© Ruse24.bg
От вчера влезе в сила новият режим, въведен от МВР и Комисията за финансов надзор. Вече няма нужда да викаме КАТ при лека катастрофа между две коли. Условието е да няма пострадали.

Влязлата в сила наредбата позволява на двама шофьори да се разберат без КАТ, ако са се ударили леко. Целта е да се пести времето на шофьорите и силите на пътна полиция.

„Ако автомобилите са в годно състояние да се движат и няма пострадали хора винаги може да се състави двустранен протокол и застрахователят не може да откаже да приеме този протокол", обясни Ралица Агайн, Комисия за финансов надзор.

Протоколът ще върви със застраховката Гражданска отговорност. Той е по единен европейски образец. В него се описват подробно и ясно обстоятелствата около инцидента. Не е необходимо да се пише чия е вината, но трябва да го подпишат и двамата водачи.

Законът за движение по пътищата все още задължава шофьорите да си вземат от КАТ по телефона номерче за инцидента. Стимулът на новата наредба обаче е, че ако полицията не посети произшествието, няма да ви състави и акт. Образци на протоколите засега могат да се разпечатат само от интернет. Застрахователите ще започнат да ги раздават след месец.

Друга важна промяна: застрахователите няма да могат да искат протокол от КАТ, ако щетите са станали на паркинг или не са нанесени от друга кола - например ако изкривите джанта в дупка или ви се счупи стъкло. Застрахователите имат основания да не харесват новата система.

"Тъй като е възможно да се увеличи щетимостта по тези застраховки вследствие на измами, а и благодарение на това, че с наредбата се прави значително по-лесно предявяването на претенции пред застрахователната компания", каза Агайн.

Част от застрахователите предричат бум на измамите. Асоциацията на им ще се опита да излезе с единна позиция по въпроса идната седмица.

Мярката срещу измами е създаването на Информационен център за произшествията. В него ще се вписват виновните шофьори. Те ще трябва да плащат заради неразумното си поведение на пътя и по-високи премии.

Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: