Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Богомил Николов: Политиците нямат желание да накарат контролните органи да проверяват по-стриктно качеството на храните
© Личен архив
Логиката, която стои зад лошите практики за влошаване на качеството на продуктите, е борбата за по-ниска цена, при компромис с качеството. Това каза в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Богомил Николов, от асоциация "Активни потребители“. Продуктите, при които това се забелязва, никак не са малко. Така е при сиренето с вода в него, при майонезата, в която няма яйца, при колбаси, в които има зеленчуци и т.н.  

"Проблемът не е в това, че производителят е направил второ, или трето качество продукт, а в това, че го представя за първо. Ние не знаем, че в това сирене има добавена вода и го купуваме, защото е по-евтино, защото е по-изгодно. А реално биваме измамени с по-ниско съдържание, на по-ниска цена. Реално то не е по-евтино, а това е само една илюзия", посочи Николов.

Според него, такива практики у нас са станали норма вече навсякъде и те трябва да се оправят. Това може да стане с по-стриктни задължения за по-ясна информация. Засега, въпреки, че се е приела наредба за сирената, работата е наполовина свършена. Заложили са се изисквания в нея, които никой не спазва. Всички продължават по старому и никой не съобщава, че има повече вода в сиренето. 

Причината за това нещо е, че няма контрол, няма достатъчно проверки.   

Според Николов, наредбата не е лоша, но тя не се спазва и не се прилага.

"Това означава, че имаме една единствена претенция и тя е към Агенцията по храните, да проверява системно и целенасочено и да обявява текущо контролната си дейност и резултатите.

"За съжаление проблемът идва и от глупавите ни политици, проблемът винаги идва от управлението. Защото те смятат, че ако направят така, че контролните органи да си вършат работата, тези най-ниски цени ще изчезнат и хората ще си помислят, че управляващите са направили така, че да се вдигнат цените и няма да гласуват за тях. И тази логика е от десетилетия в България. Който управлява, няма желание да накара контролните органи да работят по-стриктно", каза още Богомил Николов. 

Той обясни и разликата между надписите на етикета "годен до" и "най-добър до".

Оказва се, че изхвърляме около 1/3 от храната, която купуваме, защото не четем правилно и не разбираме надписа", каза Николов.

По думите му, "най-добър до" е нещо като указание за качество. Означава, че до тази дата производителят гарантира добро качество. Но след тази дата храната не е развалена в никакъв случай. "Годен до" пък се прилага при по-рискови и малотрайни храни, като месо и производните му. При тях няма да намерите надписа "най-добър до" Тази дата наистина оказва срок на годност, след който консумирането е опасно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
51-ото Народно събрание
Левски в Първа лига за сезон 2024/25
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: