Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българинът го мързи да ходи във фитнес залите
Автор: Екип Ruse24.bg 11:37 / 11.01.2010Коментари (18)691
Над 80% от пълнолетното население у нас не практикува никакъв спорт. Това разкриват данните от току-що приключилото национално представително социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл".

Понастоящем 15% от населението над 18-годишна възраст у нас заявява, че практикува някакъв спорт, макар и рядко. Логично най-висок е делът на спортуващите сред хората в групата 18-25 години - в тази група всеки втори отделя време за физическа активност. Мъжете са над два пъти по-активни от жените - докато всеки четвърти мъж упражнява някакъв спорт, то спортуващите сред нежния пол са под 10%. Спортът е присъщ и на модерно живеещите българи - почти 40% от тези, които пътуват, говорят чужди езици и ползват интернет всекидневно, заявяват, че упражняват някаква физическа активност.

Фитнесът оглавява класацията на най-популярните спортове сред активните българи у нас. Една трета от българите, които тренират, посещават именно залите за фитнес. На второ място е вечният футбол, следван от т.нар. Джогинг, или бягане за здраве. Бягането за здраве е практикувано от всякакви различни групи от населението, тъй като е най-широко достъпен (на практика е безплатен, а и не изисква организация на група от хора, както футбола например). В петорката на най-разпространените от българите спортове попадат и плуването и волейболът.

Хората с висок материален статус също са по-активни в спортните занимания. Всеки четвърти от хората, живеещи над средното ниво за страната, има спортни навици.

Въпреки това финансовите причини, изглежда, не са голяма пречка пред българите, що се отнася до спорта. Най-често споменаваната причина за липсата на спортни навици е възрастта. Макар че това заявяват и доста хора, които са в активна възраст и дори доста млади. Изглежда, повечето от българите смятат, че спортуването е някаква много трудоемка дейност, трябва да се започне в детска възраст и си заслужава да го правиш само ако се подготвяш да бъдеш олимпийски или световен шампион...

Всеки четвърти българин чистосърдечно си признава истината: не спортува поради липса на желание. Липсата на пари се оказва на последно място като причина човек да не спортува у нас.

Едва 4% от българите пък се оплакват от липсата на спортни съоръжения. Изглежда, наистина причините за това цели 85% от сънародниците ни да не спортуват не се крият в стандарта на живот или в лошото състояние на спортните съоръжения, а именно в липсата на навици.

Източник: в. "Класа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не може фитнесът да ми струва 4 лева на посещение и това да не е ограничение. Освен това фитнес без диета си е загуба на време.. Исках да тренирам муай тай и там ми обявиха 40 лева, а пък е на другия край на града... Факторите са много и паричният определно е един от тях!
0
 
 
Какъв спорт да се практикува, като няма къде да се практикува тоя спорт? Гледам в махалата малчуганите как ритат по някакви терени със спринцовки и кучешки лайна и ми става лошо. Аз и приятелите ми се събираме и отиваме в някоя зала да играем, но няма как това да става постоянно, понеже пари се дават все пак. Отделно и за транспорта също трябва някой друг лев да се даде. Да не говорим и за топки, екипировка и т.н. Поне да имаше къде да играем безплатно на хубав терен...
+1
 
 
А з не прочетох коментар от рода-На мен не ми стига времето.За да не ме уволнят работя по 9-10 часа,в събота или и в неделя.Кога да отделя време за семейството,да свърша нещо у дома,че и за редовен фитнес.Все още работодателят в БГ не мисли за работника друго освен как да му смъкне още една кожа.Малко са тези които наистина мислят за работника повече отколкото ги задължава закона.Липсата на време споредмен е причината , и по малката причинка е мързела.
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 11.01.2010 г.
0
 
 
Никой нищо не казва за колоезденето! Аз лично за пръв път влязох във фитнес зала преди повече от 10 години и на втория път се отказах - еднообразно и непривлекателно! За сметка на това обичам да играя тенис на маса и да карам колело - вчера навъртях из Варна над 40 км! По-хубаво ли е да съм в залата и да тъпча балатума, или да изляза да карам и да видя свят?! Още повече, като караш колело, не те болят после ръцете и краката (с малки изключения).
+1
 
 
разбира се, че проблема освен до култура опира и до пари. който е мотивиран и търси, намира къде и как, но за повечето доброволци 30 лв на 400 лв заплата не са малко. не ми харесва идеята да бягам на стадиона , особено в студено и кално време, особено ако живея далеч от стадион или парк. разходката не е спорт , нито пък 20те лицеви опори сутрин редно е общината да изгражда спортни полощадки с елементарни условия , които да са достъпни за обикновените хора. както , например бяха тенис кортовете преди време . а не , както е сега , само за богоизбрани !
+2
 
 
Аз лично предпочитам да спортувам на Гребната база, а не да се натикам в някой фитнес с 10 климатика, всеки пуфти вътре и чакаш по 30 минути за пътека. Пролетта и лятото са идеални за спорт на Гребната база. Колкото до натрупване на излишък през есента и зимата, мисля, че с едно разумно и правилно хранене всичко ще е 6. Това си е мое мнение, никой не е длъжен да се съгласява с мен:) Айде, със здраве!
+2
 
 
Не е проблема в парите,а в желанието и мотивацията на хората за трениране.Може всеки един човек да прави разходки,да тича на някои стадион да прави лицеви опори, коремни преси-това всичко е БЕЗПЛАТНО.Нека не се оправдават хората,че за да се тренира трябват много пари.Ако се калкулира колко се дават за алкохол и цигари(който пуши)ще се види,че за да се тренира във фитнес зала е много по евтино и здравословно.
+1
 
 
Сигорни ли сте в това,което пишете.Направете безплатни фитнес зали да видим дали няма да бъдат пълни.Така е в цял свят.Общините правят във всяко едно населено място спортен център,където хората да спортуват а не като тук само да ламтят за данъци и нищо на среща.Днес всички фитнес зали са части и входа им варира от 5-10лв.Чистата тренировка и е абсолютна хамалогия,не се ли приемат витамини и протейни ефекта ще е обратен на очакваното.Сами разбирате,че нещата опират до свободно време,финанси,нагласа и пр.Все неща,които живота в България не може да осигури.Как в чужбина човек работи на 2 места и ходи на фитнес,а тук само на една работа се връщаш като пребит кон.Някои замисля ли се над това вместо да прави сухи статистики.
-2
 
 
българина не го мързи а няма пари за фитнес
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: