Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България и САЩ разширяват обхвата на Междуправителственото споразумение за сътрудничество в енергетиката
Автор: Екип Ruse24.bg 10:04 / 03.10.2024Коментари (0)246
България и Съединените американски щати ще разширят обхвата на Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на АЕЦ "Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България.

Документът ще бъде надграден с цел задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес и по-специално развитие на ВЕИ сектора и този на нефта и природния газ. Тази възможност обсъдиха министърът на енергетиката на Република България Владимир Малинов и помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят.

"Благодарение на изграденото доверие и отличната съвместна работа двете страни ще постигнат общите си цели за енергийна сигурност и независимост в региона“, подчерта министър Малинов пред своя домакин.

Двамата обсъдиха и напредъка в процеса по реализация на инициативата за Вертикален газов коридор. "В момента се изпълняват дейности по проектиране на новата инфраструктура на българска територия като планираният срок за реализацията им е в края на 2025 г.“, каза Малинов. По думите му инициативата е в пълна симбиоза с вече функциониращия терминал за втечнен природен газ в Александруполис и разширението на подземното газово хранилище "Чирен“, както и с наличната линейна инфраструктура. "Тези проекти са гарант за енергийната сигурност на България и Югоизточна Европа, включително и за Молдова и Украйна“, допълни той. Министър Малинов и Джефри Паят дискутираха и необходимостта от осигуряване на солидарна помощ за възстановяване на енергийната инфраструктура в Украйна с оглед на настъпващия есенно-зимен сезон.

Енергийният министър Владимир Малинов проведе двустранна среща и с председателя на борда на директорите и президент на Ексим Банк Рита Люис. Двамата бяха категорични, че подкрепата от страна на Експортно-импортната банка на САЩ (Ексим Банк) ще допринесе в значителна степен за изпълнението на приоритетите за гарантиране на енергийната сигурност в България и региона. В тази връзка двамата отбелязаха като ключово сътрудничеството по изпълнението на проекта за нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй“. Президентът на Ексим Банк Рита Люис препотвърди пълната подкрепа, която се оказва от финансовата институция за изграждането на 7-ми и 8-ми блок у нас. По думите й Ексим Банк ще разработи финансовата структура и ще осигури необходимото финансиране за проекта до края на следващата година.

Министър Малинов отбеляза пред президента Люис интереса на българската страна към американския опит в областта на малките модулни реактори.

"Приложението им у нас ще допринесе за постигане целите на България за нисковъглеродна икономика, базирана на чиста енергия. Финансирането на подобни проекти у нас от американската Ексим Банк ще даде възможност страната ни да се възползва от опита на американските компании в тази област“, подчерта Малинов.

Двамата обсъдиха и развитието на проекти в сферата на възобновяемата енергия и нейното съхранение като отбелязаха необходимостта от предприемането на съвместни мерки за осигуряване на диверсификация на производителите на оборудване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: