Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България остава без селско население до 50 години
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 21.02.2011Коментари (8)349
© 24 часа
Всеки българин - гражданин. Това ще е демографската картина през 2060-а. Жителите на селата се топят и дотогава вече ще са 0 човека. Това прогнозира вчера гл. ас. Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Вече 200 села са напълно обезлюдени, а в още 500 е адресът на по 10-15 души. Портите и стволовете на дърветата били скрити от налепените по тях некролози. А от десетилетия не се раждали бебета.

Закриването на училища, болници, здравни пунктове и автобусни линии пропъдило младите. А по-късно и възрастните, които пък заради многото болести и старостта трябва да имат подръка повече удобства и възможност за лечение. На много места липсва електроснабдяване и канализация. Няма нито една павирана улица, обясняват хората, напуснали родната къща.

В много райони е така, но Северозападна България е истинският музей на обезлюдяването, обясни ученият. (Къде проблемът е най-остър - виж. на картата) Със 70% се е стопило населението в Трън, Годеч, Брегово, Макреш. Селата са намалели с15%.

Младите жени по-често вземат еднопосочен билет към големия град, за да учат и следват. Резултатът е, че в селата има много мъже, за които е трудно да си намерят партньорка, да създадат семейство и деца.

Най-големият проблем в селата сега е престъпността, обясни проф. Марта Сугарева. Не само овдовелите се страхуват да живеят сами. Силно притеснение изпитват и женените възрастни хора, защото не могат да се защитят от набези, крадци и насилници. Не смеят да гледат животни, изоставят бостани и лозя, за да не ги оберат. От друга страна, не смеят да напуснат домовете си, за да не им отнесат покъщнината. За продажба не може да се мисли - никой не се нуждае от имот на село, а и в кризата печалбите са твърде ниски.

Причината за обезлюдяването в миналото е преди всичко е индустриализацията и колективизацията, която остава хората без поминък. Стремежът е превръщането на дребната буржоазия в пролетариат. Днес пък заради липсата на работа в малките селища хората пътуват в най-близкия град. Живеят обаче в т.нар. села спални. Повечето българи мигрират, за да търсят препитание в няколкото най-големи града у нас или в чужбина, но рядко се връщат по родните места.

Пътя към родния дом не забравят предимно българомохамеданите. Дори да намерят работа зад граница, те се връщат, твърдят демографите. Затова в селата с голям процент такова население има млади хора, деца и бебета.

Необходима е "инвентаризация" на селата, да се потърси потенциалът за развитие на биоземеделието и селския туризъм, твърди Николай Цеков. Има риск България да изпусне шанс за евросредства за селското развитие, защото общините нямат пари за съфинансиране.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не спорете ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е СЕЛСКА В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА ,АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЧНИ И РЕАЛНИ!!!!)))))
0
 
 
Ще има българско село и след 100години! Почакайте да видите как пенсионираните ще започнат да се връщат!
+2
 
 
Какво друго да правят хората?Нямат защита от набезите на циганите,нямат с какво да си обработват земите, за младите няма препитание,а и училищата ги затвориха.Лекари също нямат,няма и магазини,като им трябва нещо от къде да се снабдят?
+1
 
 
Много то тези села бяха създадени и подържани от соц. заводи и фабрики. Сега когато е останало само земеделие, само земите който е изгодно да се обработват ще се обработват и то с механизация (не са нужни много хора). Нормален процес след смяна на системата - уедряване на земята и обезлюдяване на селата (тъжно но факт). Пазарна икономика.
0
 
 
Лошо няма поне природата ще се запази :П
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: