Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България отчете ръст на производството на розов цвят за тази година 
©
Консултативният съвет по маслодайна роза отчете ръст на производството на розов цвят и площите през 2024 г. Розопроизводителите обработват през 2024 г. обща площ от 5 623,33 ха с насаждения от маслодайна роза, при 5 367 ха, регистрирани 2023 година. Произведеното количество розов цвят през 2024 г. е 10 335 т при производство от е 9 455 т през 2023 г. Тази година са преработени 9 493 т, което с почти 1000 т  повече спрямо миналата година. 

Производителите и преработвателите обсъдиха с екипа на МЗХ актуалните предизвикателства пред бранша.  "Ще получите пълното съдействие на администрацията на МЗХ за проблемите, които срещате, като ще търсим устойчиви решения“, заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов.

В рамките на дискусия за очаквани от бранша промени в Закона за маслодайната роза и приемането на Стратегия за сектора, министър Тахов се ангажира екипът на МЗХ да съдейства за придвижване на законодателните изменения към Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

В отговор на въпроси от производителите за засегнатите от пожари и други бедствия земеделски земи през лятото министър Тахов информира, че са обработени заявленията за подпомагане на всички производители, подали заявления с пропаднали площи. Той припомни, че МЗХ създаде организация за бързо приемане на заявленията и съставяне на констативните протоколи. "Това дава възможност за своевременно изплащане на държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури“, каза министърът на земеделието и храните.

На заседанието Дирекция "Растениевъдство“ на МЗХ  представи данни за кампанията по брането. Като цяло изкупната цена на розовия цвят  варираше между 3,7-4,20 лв./кг, като цената на брането бе в диапазона 1,5-1,8 лв. за килограм набран розов цвят.

Розопреработвателите в България към 2024 г. са 73, основно в София град, Стара Загора и Пловдив. Дестилериите са 53 на брой, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят. Маслодайна роза в България се отглежда в 17 административни области от 2 989 розопроизводители, като производството е концентрирано основно в три административни области -  Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

От началото на 2024 г. от България са изнесени за трети страни 936,5 кг розово масло за над 30 страни. Износът е насочен основно към САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, като експортните цени варират от 9 500 – 16 050 щатски долара за кг, в зависимост от това дали маслото е конвенционално или биологично производство.

Консултативният съвет по маслодайна роза се проведе по искане на бранша и в него участваха браншови организации на производители и преработватели, представители на контролните органи и на научните среди.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: