Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български лекари промениха парадигмата за лечение на множествения рак на гърдата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:47 / 25.07.2024Коментари (0)1079
© ИСУЛ
На Европейския конгрес за рак на гърдата, най-авторитетния европейски форум в тази област, който се проведе наскоро в Берлин, Д-р Славяна Ушева и д-р Йоана Милушева представиха анализ, сравняващ резултатите при пациентки с множествен и унифокален (само на една локация) рак на гърдата, чиято млечна жлеза е била съхранена след операцията, съобщи УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". 

Мащабното и трудоемко проучване, което обхваща 700 пациентки, които са се лекували от рак на гърдата през последните 10 години в Центъра за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Д-р Ушева и д-р Милушева бяха единствените български представители, допуснати да презентират резултатите си на престижния форум, който обединява всички научни постижения в света.

Изследване в такъв мащаб се прави за първи път в България и е рядкост дори за реномираните клиники в Европа. До скоро се смяташе, че наличието на повече от един тумор в гърдата е категорична индикация за премахването й. С проучването си специалистите на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ показват, че при правилно подбрана група от пациенти и правилно изпълнен терапевтичен план това не е необходимо.

"Нашето проучване променя парадигмата за това заболяване. До скоро наличието на няколко образувания в гърдата автоматично означаваше премахване на гърдата. Вече имаме доказателства за съхранението на този, толкова важен за всяка жена орган. Разбира се в селектирани случаи. Това по никакъв начин не компрометира дългосрочните резултати при тези пациенти. Условието е да се постигне онкологична сигурност и приемлив естетичен резултат. 

Центърът за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза има разработен  алгоритъм, следващ последните световни тенденции, при лечението на различните форми на рак на гърдата. В болшинството от случаите, туморът първо се третира с онкологична терапия и чак след като се е стопил или силно е намалил размерите си, се пристъпва към хирургично отстраняване на участъка, в който се е намирал. При пациентки, които се отговорили положително на лечението, това позволява да се съхрани гърдата, с минимален риск от рецидив. Все пак важно уточнение е, че предоперативната терапия не е подходяща за всеки и е въпрос за индивидуална преценка.

"Доказано е, че провеждането на предоперативно лечение намалява значително риска заболяването да се върне отново или да се разпространи. Това е абсолютно категорична статистика! За съжаление в България все още има центрове, в които първо режат, а след това лекуват. И тук искам да подчертая, че основна роля за това има хирургът. Обикновено първата среща на пациента в България е с хирурга. 

Резултатите, които са представили пред колегите си в Берлин д-р Ушева и д-р Милушева са наистина впечатляващи. 85,1 % е релативният дял на преживелите 5 години след лечение пациентки с множествен карцином и запазена гърда.

"Има пациентки, при които отстраняването на гърдата не само е излишно, но води и до тежки последици за тях, тъй като се сриват психически. Това е нещо, което само една жена може да разбере за друга жена“, обяснява д-р Милушева. Тя не крие, че за нея психическото състояние на жената е не по-малко важно от медицинското и затова посвещава часове наред, за да им вдъхне надежда. "Един мъж би казал – какво като ти окапе косата, нали пак ще порасне. За една жена обаче този факт не е толкова лесен за преглъщане. Още по-трудно е да свикнеш с факта, че ще ти отрежат гърдата“.

Освен с постигнатите резултати, талантливите ни медици са впечатлили журито на престижния международен форум и с това че работят заедно, в мултидисциплинарен тандем.

"Колегите бяха много приятно изненадани, че ние познаваме пациентите във всеки един аспект – както в хирургичното лечение, така и в системната терапия. В нашата област това е залог за успех“, категорична е д-р Ушева, която преди две години беше удостоена с приза "Ти си нашето бъдеще“ на традиционните награди на БЛС – "Лекар на годината“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: