Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български снайперисти с голямо постижение
Автор: Екип Ruse24.bg 18:18 / 05.10.2024Коментари (0)196
©
Снайперистите продължават да играят решаваща роля в специализираните военни операции, особено в условията на глобална несигурност. Обикновено забулени в мистерия, подобно на тихи сенки, те трябва да доказват своята прецизност, безкрайното си търпение и психическата си издръжливост. Тези техни качества често решават изхода на битката. В това са убедени и майсторите на тишината майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев, които наскоро донесоха победа за България от международно състезание за снайперисти. И за двамата в основата на успеха стои прецизната предварителна подготовка.

"В стрелбата със снайперска карабина има много детайли и нито един от тях не е маловажен. В един момент някакъв дребен детайл може да ти провали цялата система. Като всеки един инструмент – трябва добре да го познаваш като материална част, трябва да придобиеш навици за стрелба с нея, да ги поддържаш. За разлика от използването на пистолет, автомат или картечница, нивото на теоретични знания, които трябва да имаш от гледна точка на материалната част, е по-високо", заяви майор Николов. Старши лейтенант Ане Анев допълни, че трябва теория, но и практика. Когато двете се срещнат, тогава успехът е по-гарантиран.

Пушките са цяла система от три основни компонента – единият е самата пушка, вторият е оптическият мерник, а третият - боеприпасът. Преди да достигнат до заветната цел обаче, майор Николов и старши лейтенант Анев неочаквано прекарват два дни, блокирани в Чикаго, след като международният срив на информационните системи спира полета им към град Тулахома в Тенеси - домакин на турнира. Състезанието, до което стигат с премеждия, се провежда в няколко различни етапа. Участниците в надпреварата са разполагали с едни и същи по вид патрони – факт, който се оказва сериозно предизвикателство за двамата мъже.

"Боеприпасът и аеродинамиката му са неща, които снайперистът трябва много добре да познава, за да може да си направи разчет на голяма дистанция. Това лично за мен беше най-предизвикателният момент в цялото състезание – дали ще успеем", споделя Пламен Николов. Снайперистите допълват, че освен задълбочения анализ на балистиката, за да спечелиш в подобен тип надпревара, е необходимо да можеш да опознаваш терена, да се адаптираш бързо и въпреки умората да вземаш важни решения за части от секундата.

"Почти всички упражнения включваха някакъв елемент на физическо натоварване. Било катерене на камион, бягане 200 метра или нещо от този род. Не беше само стрелба, а имаше и етап от състезанието, или стейджове, в които имаше определяне на разстоянието, разузнаване на целите. Основното обаче беше определяне на разстояния с придвижване и тестване на най-необходимите навици, които трябва да има един снайперист", обясни Николов. "Bold Action" пушките са с ръчно зареждане. Това означава, че след всеки изстрел, за да имате следващ, трябва ръчно да отключите затвора, да го издърпате назад, да изхвърлите гилзата, след което да вкарате нов патрон и заключвайки го, да изведете ударника. И да произведете изстрел след това.

По време на състезанието двамата българи се изправят срещу американските си колеги. Неизменна част от професията на снайпериста е доверието в партньора – фактор, който стои и в основата на победата на българите на престижния международен форум. Майор Николов и старши лейтенант Анев не се главозамайват от успеха. Дори напротив, остават здраво стъпили на земята, твърдейки, че за тях над триумфа стои усещането за дълг и готовността да защитиш страната си, ако това се наложи.

Това, което отличава снайперистите от другите, е тяхната двояка природа – на ловци, но и на пазители. Те владеят пушките си и могат да се движат като шахматни фигури, позиционирайки се стратегически, за да надхитрят и победят опонента си. Всеки детайл е от значение – шумът на вятъра, ъгълът на слънчевата светлина, движенията на целта. С това снайперистите ни напомнят, че твърде често най-ефективни са действията, предприети в мълчание, предава NOVA.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: