Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български учени измислили суперброня за вертолети
Автор: Екип Ruse24.bg 13:17 / 31.05.2012Коментари (0)1407
©
Български учени са разработили суперброня за защита на вертолети от нападение с РПГ, която е 10 пъти по-лека от обичайната и много по-надеждна. Това е истинско научно постижение, което беше нашият принос в съвместен проект на държави членки на НАТО, заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев пред журналисти по време на международната научна конференция "Решения и технологии за интелигентна отбрана". Тя се провежда в рамките на изложбата "Хемус 2012" в Международен панаир Пловдив на 31 май и 1 юни.

България се включи в нов проект на НАТО - за изследване и премахване на замърсяванията на полигоните след изстрелване на боеприпаси и ракети, съобщи директорът на Института за отбрана към МО полк. Стоян Балабанов. През следващата седмица у нас пристига делегация от САЩ, за да започнем съвместна работа по проекта, добави полк. Балабанов.

Как новите технологии, по-добрата организация на армията и по-качественото обучение могат да намалят военните разходи обсъждат български и чуждестранни експерти по време на конференцията. Подготвени са над 120 доклада в 20 научни области, посочи зам.-министър Валентин Радев, под чийто патронаж се организира форумът.

Разработките са свързани с инициативата на НАТО за по-ефективни въоръжени сили срещу по-малко средства и с политиката на Европейския съюз за обединяване и споделяне на способностите. Участва и заместник изпълнителният директор на Европейската отбранителна агенция Адам Сова с доклад на тема "Обединяване и споделяне в контекста на многонационалните подходи за развитие на европейските отбранителни възможности".

България действа активно в звената на НАТО за научни изследвания и създаване на технологии, чрез които да се намалят разходите за отбрана в условията на кризата, заяви полк. Стоян Балабанов. В момента вниманието е насочено към нестандартни иновационни решения и общи проекти, добави той.

В НАТО много ни хвалят за радиосмутителите, които заглушават сигнали за дистанционно взривяване на експлозиви, а сега на изложбата "Хемус 2012" български фирми показват такива устройства от ново поколение и на световно ниво, посочи Валентин Радев. Според него България може да се включи в съвместни разработки на нови средства за близък бой и боеприпаси, в чието производство има дългогодишен опит.

Като иновация от световен мащаб той определи роботът за откриване на взривове, затрупани хора, химически замърсявания и работа в опасна за човека среда, който е сред експонатите на "Хемус 2012". "Друго направление, в което нашите научно-развойни екипи имат потенциал да работят, са безпилотните летателни апарати. Те в момента са много търсени, а ние вече имаме готови модели, които са показани на изложението", коментира зам.-министър Радев.

66 фирми от 10 държави демонстрират модерни технологии и изделия на изложбата "Хемус 2012 - отбрана, антитероризъм, сигурност", която продължава до 2 юни в Международен панаир Пловдив. През последните два дни достъп ще имат и граждани. Тази година за първи път интересните експонати могат да разгледат и деца на възраст до 16 г., но с придружител, съобщи Иван Пейков, председател на фондация "Хемус '95", която организира изложението.

Още по темата: общо новини по темата: 2
30.05.2012 »
30.05.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: