Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българските храни, които пробиват в ЕС – родното производство на международния пазар
Автор: Десислава Томева 16:12 / 12.03.2025Коментари (0)161
©
България, със своето уникално географско и климатично разположение, предлага разнообразие от храни и продукти, които са не само традиционни, но и притежават потенциал да завладеят международните пазари. Въпреки че българската хранителна индустрия все още е в процес на развитие, някои продукти вече успяват да се утвърдят в Европейския съюз и извън него. Какво ги прави толкова привлекателни за международната аудитория?

Българското кисело мляко – символ на качество

Българското кисело мляко е може би най-разпознаваемият продукт, който извежда страната на картата на качествените храни. Въпреки че киселото мляко е традиционно за много народи, българската версия е уникална благодарение на специалната бактериална култура, известна като Lactobacillus bulgaricus. Този щам е признат за основна съставка на българската рецепта, която дава отличителния вкус и текстура на киселото мляко.

Продуктът вече е добре разпознаваем на международните пазари, особено в Европейския съюз. Нарастващото търсене на здравословни и ферментирали храни допринася за популярността на българското кисело мляко, което предлага не само добри вкусови качества, но и множество здравословни ползи. Брендове като Zlatev, Mila и Violeta вече се радват на успех в различни европейски държави, а все повече международни вериги започват да включват българското кисело мляко в своите рафтове.

Чушки и лютеница – изкушения, които покоряват вкусовете

Чушките и лютеницата също са традиционни български продукти, които печелят сърцата на потребителите извън страната. Особено лютеницата – смес от печени червени чушки, домати, чесън и подправки – е любима на много европейски пазари, търсещи автентични вкусове и продукти, които могат да предложат уникален начин на приготвяне на ястия.

Производители от България успешно изнасят лютеница в страни като Германия, Великобритания и Италия, като в последните години се наблюдава стабилен ръст на интереса към тези продукти. Чушките, които са основна съставка в лютеницата, също намират своето място на международните пазари, като българските сортове чушки се отличават с по-сладък и ароматен вкус, което ги прави предпочитани за консумация и в готвенето.

Български мед – естествена сладост с качество

Продуктите на пчеларството са сред българските хранителни стоки, които успяват да пробият на международните пазари благодарение на високо качество и уникални характеристики. Българският мед, особено акациевият и липовият мед, е познат в Европейския съюз и извън него със своята чистота и неповторим вкус. Природните условия в България – с множество защитени и не замърсени райони – предоставят отлична среда за пчелите, което води до по-високото качество на меда.

Продукти от нашата страна вече се срещат в различни магазини за био храни и здравословни продукти в много европейски държави. Българският мед има все по-голямо търсене на международния пазар, не само заради своята сладост, но и заради натуралния процес на производство, който съответства на модерните тенденции за здравословно хранене.

Български вина – издигане на националния бранд

Също така българските вина започват да добиват признание в Европа и извън нея. Винени региони като Тракия и Пловдив се утвърдиха със своите автентични сортове, които не само отговарят на изискванията на международния пазар, но и предлагат уникални вкусови изживявания. Българските вина, особено тези от сортове като Мелник и Сира, стават все по-популярни и приети в световните винени среди.

Тези вина са с отличително качество и богатство от вкусове, които привлекат внимание и на международните конкурси. Винопроизводители изнасят продукцията си в страни като Франция, Германия и САЩ, а интересът към българските вина расте.

Орехи и други ядки – не само за здраве, но и за вкус

България е един от най-големите производители на орехи в Европа. Ядките, особено орехите, са известни със своите здравословни ползи, благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Българските орехи и други ядки като лешници и бадеми започват да навлизат на международни пазари, като Германия, Австрия и Швейцария, благодарение на техния естествен произход и отличителен вкус.

Много производители започват да използват орехите в различни био продукти, като масла, брашна и сладки изделия, които успешно се изнасят и намират място в асортимента на глобални супермаркети.

Малки сме на картата, но уникални с производството и богатството, което ни дава българската земя. Страната ни има шанс да се превърне в лидер на определени пазари, ако успее да съчетае традициите с иновациите в производствения процес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Издирват младеж от Кула, близки подозират тежко престъпление
Изграждане на Национална детска болница в София
Забраняват телефоните по време на час
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: