Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Чрез съвместна операция PIRATES 2, митничари задържаха над 700 000 фалшифицирани артикула 
Близо 700 000 фалшифицирани артикула бяха задържани по време на съвместните оперативни действия (JAD) PIRATES 2 срещу контрабандата и опитите за внос в ЕС на фалшиви стоки чрез сухопътните и морските граници. Предотвратената щета за бюджета на ЕС чрез задържаните по JAD PIRATES 2 фалшиви стоки и валута надхвърля 32 милиона евро.

По време на операцията българската митническа администрация беше лидер, а ко-лидер бяха португалските митници. Оперативната координация на операцията беше чрез FRONTEX (The European Border and Coast Guard Agency), а в действията участие взеха EUROPOL (European Union Agency for Law Enforcement Cooperation), EUIPO (European Union Intellectual Property Office), OLAF (European Anti-Fraud Office), както и ГД "Гранична полиция“ и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“) и правоприлагащи институции от Франция, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения, Испания, Черна гора и Украйна. Съвместните действия, под егидата на EMPACT приоритет "Престъпления срещу интелектуалната собственост, фалшифициране на стоки и валута“, бяха проведени между 13 и 24 май 2024 г.

В рамките на оперативните дейности на JAD PIRATES 2 бяха задържани множество категории фалшиви продукти, включително акцизни стоки и стоки, които не отговарят на изискванията за съответствие на ЕС. Продуктите варираха от текстил, обувки и аксесоари до електронни устройства, играчки, парфюми и часовници или общо 698 359, което показва, че в днешно време всичко може да бъде фалшифицирано, съобщават от Агенция "Митници". 

В координационния център в централата на FRONTEX във Варшава по време на операцията се обменяше рискова информация в реално време и се осъществяваше координация по проследяването на рисковите пратки, като участниците обединиха усилията и опит, за да предотвратят достигането на стотици хиляди фалшиви артикули до европейския пазар.

По време на съвместните действия българските митници селектираха рискови пратки, превозвани по суша, докато морския трафик се следеше от португалските митници.

Наред с установените фалшиви стоки, действията на участващите страни доведоха до значителни задържания извън предмета на операцията - големи количества цигари (41.2 млн. къса цигари), 18 тона тютюн, недекларирани златни бижута (1.285 кг) и недекларирана валута (USD 224 000, EUR 85 175). Бяха предотвратени и 333 опита за незаконно навлизане на територията на ЕС, което от своя страна е показателно за поликриминалния характер на трансграничните незаконни дейности.

По-голяма част от задържаните по време на операцията стоки и валута са в резултат на активния принос на българските митнически служители.

Това е второто издание на съвместната операция JAD PIRATES. При първото й провеждане беше отчетено като изключително ефективно в контекста на концепцията за интегрирано управление на границите и насърчавайки синергията между митническите органи, граничите власти и служителите на правоприлагащите органи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Земетресения в България
Основният ремонт на Дунав мост
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: