Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Цветеслава Гълъбова: Проблемът с употребата на райски газ е огромен
©
Проблемът с употребата на райски газ е огромен. Той създава зависимост – физическа и психическа. Това каза директорът на психиатрична болница "Свети Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Проблемът при съвременните наркотици от класа на психостимулантите е, че при тяхното спиране няма физическа абстиненция, но има психическа, която се изразява в оставащото за цял живот желание да се употребява съответното вещество. "Когато се създаде зависимост, това желание остава за целия живот при различни случаи – хубави, лоши, да разпуснеш, да си вдигнеш тонуса", обясни специалистът.

Употребата на райски газ също създава такава зависимост. "Особено когато употребата започне в ранна възраст. Когато ти не си стабилен личностово, когато не знаеш какво искаш, държиш на всяка цена да получаваш бързи и лесни удоволствия, подаването на райски газ създава зависимост. Да не говорим, че може да доведе до много тежки последствия. Той отваря вратата за употреба на други вещества. Самият райски газ, който се използва в медицината, се ползва в контролирана среда и от анестезиолози, които знаят и контролират параметри – сърдечна дейност, дишане и всичко останало", обясни д-р Гълъбова.

Според нея една от причините държавата да не взема мерки срещу широката употреба на райски газ сред младите е, защото не оценява сложността на проблема. "Вторият възможен отговор е, че някой има интерес да израстват хора без интелектуален квотиент, хора, които се интересуват единствено от получаване на удоволствени изживявания и нищо друго не ги вълнува. Расте едно поколение, което няма желание да се развива, да мисли аналитично, критично", посочи д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя отбеляза, че се наблюдава значителен ръст на хората, употребяващи наркотици, във всякакви възрастови групи и с всякакво социално положение. "Много отдавна мина времето, в което наркотиците се използваха от по-ниските социални слоеве. В днешно време масово се използват психостимуланти, които създават усещането, че можеш всичко, вездесъщ си, носят настроение", посочи д-р Гълъбова.

Превенцията започва от семейството, подчерта специалистът. "За мен коренът на проблем е в това, че институцията българско семейство за 35 години беше разградена, и то съзнателно. Българското семейство като институция вече не съществува или ако съществува, то е тук-таме, в ограничен брой семейства. Няма го онова чувство за принадлежност към семейството, онези йерархични отношения, които са наистина много важни за възпитанието на едно дете – уважението към по-възрастните, как да се държиш в обществото, какво означава добри нрави и че те трябва да бъдат зачитани, както трябва да бъде зачитан законът. Това са неща, които човек научава в семейството", обясни Цветеслава Гълъбова.

В България няма специализирани държавни терапевтични центрове за лечение на хора със зависимости. "Имаме една болница в Суходол за пълнолетни, имаме едно много добре функциониращо отделение за пълнолетни в Раднево и тук-таме по няколко легла, отделени за лечение на хора със зависимости, но само ако те пожелаят. Специализирани държавни центрове няма. Частни има, но лечението в тях е от 3-4 хиляди лева на месец и нагоре", посочи специалистът.

Психичното здраве на българската нация е проблематично, смята Цветеслава Гълъбова. "То не е проблематично по отношение на тежките психични заболявания, но честите психични разстройства са много. Това са фобии, панически, хранителни и личностови разстройства", поясни тя.

Българското общество е изгубило доверието си в политиците, защото на повърхността изплуват все повече хора с личностови дефицити. Свидетели сме на това и в европейски мащаб, допълни специалистът. "Политическата класа у нас и в Европа, която се е самонарекла "елит", се оказа неспособна да реши проблемите или най-малкото нежелаеща да реши проблемите. Виждаме, че в тази класа повечето хора имат наистина сериозни личностови дефицити и че те са в политиката, за да живеят от политиката. Проблемът е, че в българската политиката влизат хора, които на микрониво не са постигнали материалната задоволеност, която са искали. За тях политиката е източник на доходи", заяви Цветеслава Гълъбова.

Още по темата: общо новини по темата: 51
24.09.2024 »
26.08.2024 »
14.08.2024 »
13.08.2024 »
13.08.2024 »
11.08.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: