ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Георева: Ако дадем на всеки правилното количество храна и спорт, сме открили най-безопасния начин за поддържане на здравето и теглото | ||||||
| ||||||
Ако можем да дадем на всекиго правилното количество храна и спорт-не по-малко и не повече-сме открили най-безопасният начин за поддържане на здравето и теглото. Ако ядете безразборно всичко, подлагате организма си на хронично претоварване, което води до разстройство на храносмилането и непълноценно усвояване на хранителните нутриенти. Чудили ли сте защо скоро след нахранване получавате газове и куркане на червата? Може да ядете всичко, което обичате, но не и по едно и също време, за да нямате проблеми със стомашно-чревния ви тракт! Преди да започнете да се храните истински, изяжте една голяма салата. В крайна сметка има само три основни групи хранителни вещества: Белтъчини, Мазнини и Въглехидрати. Строгото ограничение на която и да е от тях и неправилното им съчетаване, води до риск от ,,небалансирана" диета. Кои диети са небалансирани? Диетите с намалено съдържание на въглехидрати и тези с повишено съдържание на мазнини и белтъчини! Диетата на Аткинс твърди, че белтъчините не повишават инсулина, тъй като не повишават кръвната захар, но това твърдение е невярно. Тук не говорим за гликемичен индекс, а за инсулинов индекс, разработен от Холт през 1997г. Гликемичния индекс не отчита мазнините и протеините, тъй като те не повишават кръвната захар и този подход пренебрегва въздействието върху надебеляването. Инсулинът може да се повиши независимо от кръвната захар. Кръвната захар обаче е виновна само за 23%от флуктуациите на инсулиновия отговор. Ето това е моментът в който диетите с гликемичен индекс се провалят. Може да намалите глюкозният товар, но това не означава, че със сигурност ще намалите и инсулиновия отговор. Мазнините, аминокиселините и глюкозата, всички те стимулират отделеното на инкретин(GLP-1) и така повишават нивата на инсулина. Дори и подсладителите, които са с нула калории. Инкретиновият ефект обяснява факта, че и мастните киселини и аминокиселините играят роля при стимулирането на инсулина. Храни с високо съдържание на белтъчини също могат да предизвикат наддаване на тегло, но не заради своята калорийна стойност, а заради своя инсулино-стимулиращ ефект. Растителните протеини повишават инсулина минимално докато суроватъчният протеин и месото причиняват изключителна инсулинова секреция. Въпреки високата си калорийна стойност мазнините стимулират инсулина в по-малка степен в сравнение с въглехидратите и протеините. Черният дроб произвежда 80% от холестерола в кръвта, като само 20%идва от храната. То е ключов градивен елемент в мембраните на всички клетки в тялото ни. Толкова е жизненоважен, че всяка клетка в тялото ни, освен тези в мозъка има способността да го синтезира. Важен е баланса на омега 6 към омега 3 мастните киселини. И двете са полинаситени, но първите стимулират възпалителните процеси, а вторите се борят срещу тях, което е в основата на патогенезата на артеросклерозата, защото тя се смята най-вече за възпалително заболяване. Водещата хипотеза е, че високото съдържание на мазнини в храните е основният фактор за повишаване на нивата на холестерола? При хората, които ядат наситени мазнини, в сравнение с полиненаситените (олиата, получени от зеленчуци) се наблюдават най-малко мозъчни удари. Мононенаситените мазнини като зехтина също предпазват. Пълномасленото мляко, заквасената сметана и сиренето, предоставят по-големи ползи от нискомаслените млечни продукти. Еднакво важно е, не само какво ядете, но и по кое време от деня се случва това, по кое време от денонощието заспивате, не само дали спортувате, но и кога провеждате тренировките си. Режимът ви за деня определя теглото, издръжливостта, здравословното ви състояние и настроението ви. Визитка Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница "Пълмед“. Акцент в нейната работа е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се "забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Пламна детска градина в Русе тази нощ
11:18 / 29.01.2025
Александър Сано се завърна в родното си училище в Русе
22:42 / 30.01.2025
Първите участници е "Хелс китчън" вече са ясни
22:49 / 29.01.2025
Няма мърдане: 12 строги правила за участничките в "Ергенът"
12:50 / 29.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: