
ЗАРЕЖДАНЕ...
Д-р Любомир Кулински, БАБХ: Кравите по нашите географски ширини дават мляко с масленост около 3,6-3,8% | ||||||
| ||||||
"Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител", подчерта той. И припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити. "Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие - при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни той и подчерта, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките. По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил две от основните БДС-та. "Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания", категоричен е експертът. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg