Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ден на отворените врати в Народното събрание
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 17.04.2010Коментари (0)234
© Ruse24.bg
По повод Деня на Конституцията Народното събрание отваря в събота от 10.00 до 16.00 часа вратите си за гражданите, които желаят да видят сградата на парламента и да се запознаят с историята и дейността на институцията. Посетителите ще имат възможност да разгледат представителната изложба „Реликви на българската държавност", която проследява върховите моменти в българската история - от създаването на Велика България през VII век до края на Втората световна война.

Първият посетител ще бъде посрещнат в 10.00 часа на централния вход на парламента от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Гражданите ще имат възможност да разгледат пленарната зала на парламента, както и залите „Изток" и „Запад", в които заседават парламентарни комисии и се провеждат публични прояви, свързани с дейността на Народното събрание.

Посетителите ще могат да видят постоянната експозиция с портретите на всички председатели на българския парламент и две представителни изложби, които гостуват на парламента - „Багри от долината" (която включва 44 картини от златния фонд на Художествената галерия - Казанлък) и „Реликви на българската държавност". Най-малките ще получат екземпляри от информационно-образователните брошури - „Първият парламент на България" и „Нашият парламент". На всеки кръгъл час в пленарната зала ще бъде излъчвана аудиовизуална презентация за историята и съвременната дейност на българския парламент.

В изложбата „Реликви на българската държавност" са представени над 180 експоната - предмети, документи, снимки от българските музеи, които имат стойността на културни ценности. Пръстени-печати на български владетели, монети от Втората българска държава и лични вещи на княз Александър Първи, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, на царете Фердинанд и Борис Трети са включени в уникалната изложба. В нея са и стомна от съкровището, намерено при Наги Сент Миклош, предмети от съкровището, открито при Малая Перешчепина, които се смята, че са свързани с хан Кубрат. Копие на дарствена грамота на цар Иван Александър, копия на Калоянов пръстен печат и на монета на цар Иван-Асен Втори, също могат да бъдат видени.

Експозицията представя и български гербове от европейски гербовници, препис на „История славянобългарска", направена от даскал Тодор Пирдопски, оръжия от Априлското въстание, Браилското знаме - прототип на българския национален флаг. Тронът и личната сабя на цар Фердинанд, пелерина и жезъл на цар Борис Трети, държавният печат и гербът на Княжество България, Манифестът за обявяване на Независимостта на България, също са изложени в парламента.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: