Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Деница Симеонова: ЕС поставя особен фокус върху женското предприемачество и лидерство
Автор: Живко Кръстев 12:47 / 19.07.2024Коментари (0)1028
©
Към момента голяма част от жените предприемачи не получават същите възможности откъм финансиране и откъм възможности за развитие на техния потенциал, затова Европейският съюз специално таргетира тази част от населението на Европа, за да се изравняват именно възможностите, които се дават. Това каза в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус“ инженерът, мениджър, предприемач и политик Деница Симеонова.

По думите й различните иновационни програми, като Европейските награди за жени иноватори, дават възможност чрез иновациите да се промени живота на нашето общество. "Иновациите като цяло са решения за справяне с кризи и именно и този тип програми помагат да имаме технологични решения за справяне с климатични катаклизми и прочие,“ обясни тя и добави, че това е една от програмите, по които има и сериозен фонд, който е директно от Европейската комисия и за нея може да се кандидатства директно без участие на български институции. Друга женска лидерска програма е към Европейския съвет по иновации, а най-младите предприемачи могат да участват в Конкурса за младежки стартиращи компании. "И това са само част от всички възможности, които има за жени предприемачи,“ добави тя.

Народният представител от ПП-ДБ ще вземе участие като лектор и на предстоящото събитие Лятно училище за женско лидерство в дигиталната ера. Обучението ще се проведе от 21 до 26 юли във Варшава, Полша. "Целта на това училище е да подготвя млади дами с опит в технологиите за тяхното бъдещо лидерство като основатели на компании или дори и в политиката, като двигатели на дигиталната революция. Европейският съюз поставя особен фокус върху женско предприемачество и лидерство за изравняване на тези умения,“ обясни Деница Симеонова и добави, че специален акцент на част от сесиите е социалното предприемачество чрез технологии и как дамите могат още по-активно да се включат да решават някои от най-сериозните проблеми на съвременния свят.

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката на Европейския съюз, каза още тя и обясни, че за тях се предвиждат нови регламенти и директиви в посока на по-отворена икономика и международно сътрудничество, рамка за повишаване на продуктивността и гъвкав пазар на труда, който да осигури и сигурни работни места с по-високи възнаграждения. "Унгарското председателство поставя специален фокус и върху темата "Сухопътен Шенген“, която е вече важна не само за Румъния и България, но икономически е важна за икономиката на целия Европейски съюз,“ добави тя.

Плана за възстановяване и устойчивост също дава изключително много възможности за развитие на бизнеса, като една от актуалните в момента програми InvestEU дава възможности за инвестиции на българските предприятия като кредитиране от търговските банки. "Интерес представляват и развитието на индустриални паркове, като съвсем наскоро Министерство на иновациите обяви че е класирал 11 проекта в 10 общини за изграждане на индустриални паркове, което ще даде повече възможности за развитие на бизнеса в различни населени места.“ Според Деница Симеонова финансите са налице, просто в България трябва да се изгради сериозна инфраструктура, трябва да има планове и ясна визия на общините, на регионите за това как да се развиват. "Смятам, че трябва още повече публичност и разбиране и от бизнеса, че може по-продуктивно още по-проактивно да търси възможности от общините, да се обединяват и развиват. Това е един процес, който явно се случва, като особено помага фактът, че финансирането до голяма степен идва от Европа, а не от държавата,“ поясни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: