Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Десислава Желева: Книгата обогатява речника и познанията за този свят
Автор: Живко Кръстев 18:29 / 31.05.2024Коментари (0)986
© Facebook
Това, което ми направи впечатление тази година на Панаира на книгата е наличието на още повече детски издателства, отколкото бяха миналата година. То е свързано с повишеното четене при децата, защото като има търсене, ще има и някой, който да произвежда продукти за това търсене. Това каза за предаването “Животът на фокус"  по Радио “Фокус" Десислава Желева, редактор и директор “Маркетинг и издателски стратегии.

 

“Впечатленията ми от тазгодишният Пролетен панаир на книгата са само хубави. Той е по-дълъг - 10 дни е, което първоначално предизвика негативни реакции у издателите. Удължаването му с няколко дни е в ущърб на малките издателства и тези, които не са от София. Панаирът опроверга всички страхове и опасения на издателите. Започна на 24 май-петък, с една неспирна тълпа от хора, която изпълваше алеите и настроението беше приповдигнато. Всички клиенти бяха усмихнати, купуваха си по много книги първия ден. Денят беше ползотворен и от търговска гледна точка и от гледна точка на срещи с читатели, което е най-ценното от него. Панаирът е един от начините да напомни на хората за по-стари заглавия и интересни издания. Неговото закриване ще стане на 2 юни - неделя", сподели впечатленията си Десислава Желева.

 

“На панаирите винаги най-търсените и най-новите книги се търсят още повече. Всяко едно издателство подготвя своите акценти и издава по-важните си книги в този период от годината, за да могат да стигнат до повече хора. Като издатели - нямаме изненади, всичко е така, както сме го планирали. Но като читател, това, което ми направи впечатление, е че има повече шатри за англоезична литература. Тя е придружена с комикси манга, литература, която се търси все повече от младите хора и вече има достатъчно предлагане, за да задоволи техния глад. Това е една нова попкултурна  и пазарна ниша, която се експлоатира по качествен начин",  обясни директорът “Маркетинг и стратегии".

 

Тренирането на паметта при децата започва да се развива още на 6-месечна възраст. Книгата като предмет е нещо, което детето може да пипне, става за дъвкане, чесане на зъби, и разглеждане, и за различни други неща. Над 60% от речниковият запас на дъщеря ми и фразите, които използва като 3-годишна, мога да кажа от коя книга ги е научила. Обогатява си много речника и познанията за този свят, което мен може само да ме радва. Ще започна с препоръки за детските книги. Миналата зима издадохме “Зима на улица Черешова", тази година “Пролет на улица Черешова". Това са картинни книги без текст за най-малките, които развиват въображението си  по много интересен начин, да намират детайлите в илюстрациите. Родителите стават все по-отворени към новите видове книги. Друго, което препоръчвам са книгите на Кантен Гребан “Няма ми го панталона", става дума за една коала, на която й няма панталона. Книжката е подходяща за деца от 2 години нагоре, може би до 5 или до колкото им е забавно. Препоръчвам три книги  “Малкото момиченце Миюки", които са в японски стил, макар че авторките на текста и илюстрацията са от Франция, художничката е с лаоски корени. Това са книги с римуван текст с рими различни от познатите ни, с по-дълги фрази и с много естетически издържани илюстрации в източен стил, който се харесва и от родители и от децата. Три прекрасни книги със заглавия “Почакай Миюки", “Миюки време е за сън", препоръчвам ги за деца над 3-годишна възраст, препоръча Десислава Желева.

 

“Винаги мога да препоръчам книга на всеки. Една от книгите, които препоръчвах най-много по време на Панаира е “Цялата небесна синева" на френската писателка Мелиса де Коста, тя е най-продаваният френски автор за миналата година. Тя е едва 34-годишна, авторка е на 7 бестселъра, има продадени много милиона копия. В нея се разказва за 26-годишен мъж, който е диагностициран с Алцхаймер. И вместо да си стои вкъщи и да се разпада психически и умствено пред погледа на своите близки, решава да си купи един миниван и да пътува в Южна Франция. Пуска обява в един сайт, че си търси спътник или спътница. Книгата е толкова красива, топла и тъжна едновременно, че нищо чудно че е книга от която бройките ни свършват всеки ден. Това е книга, насочена по-скоро към женската публика. Имаме и мъжки еквивалент на бестселър “Странстващата земя" на китайския фантаст Лиу Цъсин, който не е изненада на Панаира, защото неговата трилогия “Земното минало" е трилогия с  феноменален успех в цял свят  и в България също. Този сборник с новели “Странстващата земя" е най-продаваната ни книга, но главно мъже си я купуват", сподели Десислава Желева.

 

“Препоръчва ви един автор Мартин Касабов  от Пловдив, който пише в жанра на магическия реализъм, новата му книга се казва “Момчето, което завърза Луната за Земята". Касабов е автор, който аз лично гарантирам, че най-вероятно ще ви допадне. И другото, което бих искал да спомена има един изключително известен и тачен от Холивуд сценарист, казва се Дейвид Кеп, той има книга, която се казва “Под нулата". Трилър с остри сюжетни елементи определено". Това бяха предложенията за книги на водещия Благой Иванов към слушателите.

 

“Кутси е един автор, който е доста добре познат на читателите, той е лауреат на Нобелова награда през 2008 г., автор от Южна Африка, но реално е дете на мигранти от Европа. Новият му роман се казва “Майсторът от Петебруг", това е роман за живеещият по това време в Дрезден Фьодор Достоевски, романът продължава донякъде “Бесове", но се фокусира върху личния живот на автора. Смесват се биография и фикция, която още не съм чела, но изглежда много-много-много добре", продължи Десислава Желева

 

“И само искам да допълня, тъй като ти спомена Матин Касабов и смятам, че е редно да направим още една препоръка за българска книга и това ще бъде романът “Вулкан" на Елена Алексиева, чиито нов тираж излиза утре. А самата Елена Алексиева ще гостува на Панаира на книгата на 2 юни, на щанда на нейното издателство. Книгата си заслужава четенето", обясни Десислава Желева.

 

“Аз искам да спомена двама мои колеги, които пишат и са страхотни. Або е единият от тях, книгата му “Тук е така" е страхотно и горещо я препоръчвам. И разбира се, Неда Узунколева, която написа страхотен роман “Днес не ми се излиза", невъобразимо як дебют, който беше и лауреат на  “Южна пролет" само педи няколко седмици", допълни Благой Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: