Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Девойки бягат от вкъщи заради купон, любов, страх или слаби оценки
Автор: Екип Ruse24.bg 09:24 / 04.04.2012Коментари (0)356
© Ruse24.bg
Купон, любов или страх заради слаби оценки са най-честите причини девойки да бягат от вкъщи, съобщи шефът на сектор "Издирване" в Криминална полиция Захария Стоянов. От началото на годината има увеличение на изчезналите деца, но издирвачите го отдават повече на бърза родителска реакция при сигнализирането, отколкото на бум в това явление. Статистиката обаче показва, че момичетата бягат два пъти повече от дома си от момчетата. Най-много деца са обявени за издирване в петък и през уикенда.

От 2009 г. досега полицията е търсила 87 непълнолетни момичета, а издирваните им връстници от мъжки пол са 44. За същия период намерените тийнейджърки са 95, а младежите - 53. Броят на откритите деца е повече от този на обявените за издирване, тъй като всеки изчезнал стои в системата на МВР до 20 г. и част от издирените хлапета са в неизвестност от преди 2009 г.

От началото на тази година криминалисти са ходили по следите на 9 деца, от които само едно е момче.

В първия ден от новата година синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, напусна дома си около 23,45 ч и оттогава бе в неизвестност. Два дни по-късно 15-годишното момче бе намерено пред мол, след като цялата столична полиция бе вдигната на крак. Оказа се, че Георги се скарал с майка си и решил да не се прибира.

Настанената в Центъра за настаняване от семеен тип "Люба Тенева" в Берковица Мая Димитрова на 14 г. се покри за повече от седмица, за да отиде при брат си в столичния кв. "Факултета". 14-годишната девойка бе видяна за последно да се качва в автобус за София на 21 февруари. На 29 февруари

Мая бе открита при брат си. Знаела, че той живее в София, и отишла да го посети.

Столичната полиция издирваше и 14-годишната Юлия Василева от 23 февруари, но момичето се появи невредимо още същата вечер в един от крайните квартали. Тийнейджърката не за първи път напуска дома си.

"Случва се деца да бягат по 5-6 пъти от родителите си", казва шефът на сектор "Издирване" Захария Стоянов.

На 19 февруари две момичетата на 14 и 16 г. напуснали домовете си, за да пият кафе в Момин проход заедно с техен познат от Ихтиман. Не се прибрали до вечерта, а родителите им се притеснили чак на другия ден. Момичетата били засечени от автопатрул. Разказали, че са тръгнали с колата на своя познат доброволно, не били насилвани или принуждавани да правят нещо против волята си, просто искали да "се разнообразят". 15-годишната русенка Йоана Иванова бе в неизвестност от 5 март. Късно вечерта на 7 март се прибрала. Обяснила, че 3 дни била на гости на приятелки. При връстничка се скри и 14-годишната Дилек Нуридин от Шумен, която изчезна на 7 март.

Две изчезнали тийнейджърки хвърлиха в ужас целия Перник. Четири града бяха претърсвани в продължение на 10 дни заради изчезналите 15-годишни момичета Яница Куненска и Лилия Георгиева. Проверявани бяха адреси в Перник, София, Бургас и Димитровград. Яница бе намерена в столично общежитие в "Орландовци", където я подслонили роднини на другата бегълка. Двете девойки офейкали за трети път от Дома за деца в риск в пернишкия кв. "Калкас". Изчезването им обаче изправи косите на ченгетата, които се наложи да проверят около 1000 приятели на Яница във "Фейсбук". Лилия също бе открита.

София често е предпочитаната дестинация за бегълците от по-малките градове. Рядко децата напускат границата, защото нямат пълномощно от родител.

Едва навършила 18 г. Каролин Кръстева от врачанското с. Руска Бела избяга от дома си на 9 януари, и то не за първи път. След като момичето бе обявено за общодържавно издирване, криминалистите работеха и по версия за отвличане. Когато стигнали до Каролин обаче, полицаите разбрали, че тя доброволно е напуснала страната и не иска да се връща. Момичето разказало, че било подлагано на системен физически и психически тормоз след смъртта на баща си.

"Причините за изчезването на деца са строго индивидуални", категоричен е Захария Стоянов. Най-често обаче те са в семейството.

"Децата не се чувстват разбрани. Прекалената строгост или пълната незаинтересованост към проблемите им ги тласкат на улицата. По-късно страха от наказание ги възпира да се приберат обратно," обясняват специалистите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: