Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
До края на 2010 г. всеки пети без работа
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 19.01.2010Коментари (2)455
© Ruse24.bg
Всеки пети българин ще е без работа до края на годината. Такава песимистична прогноза направи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Изчисленията на предприемачите са базирани на данните от Агенцията по заетостта за миналата година, както и на броя на трайно безработните у нас.

20 на сто от българите ще останат на улицата в резултат на жестоките съкращения през идните месеци. Положението ще е особено трагично в определени райони на страната, където нивото на хора без заетост е традиционно високо - например в Североизточна и Северозападна България, поясни Данев. По неговите думи, в определени населени места хората без препитание може да достигнат и до 60-70%.

В момента в бюрата по труда са регистрирани общо около 530-540 хиляди души. Те представляват близо 14 на сто от работещите и самонаетите хора в трудоспособна възраст у нас. Реално обаче броят им е по-голям и равнището на незаетите у нас не пада под 15% и в момента, като има над 200 хиляди неработили с години, категорични бяха от Стопанската камара.

Високата безработица ще повлече след себе си срив на осигурителната система, както и бум на необслужваните кредити и неплатените данъци и такси, казаха още от Стопанската камара. Реално ще живеем и работим в условия на "икономика на безработицата", заявиха още оттам.
Разчетите на бизнеса обаче се разминават сериозно с тези, извършени от социалното и финансовото министерство. Според тях, към 2010 г. средната годишна безработица ще е 11,4%. На тази основа е съставен и бюджетът за тази година. В момента почти всички ресурси на бизнеса потъват в това да не съкращаваме хора, заявиха от БСК. Оттам бяха категорични, че поне още 2-3 години трудовият пазар няма да достигне състоянието си отпреди да ни връхлети финансовата криза.

Според разчетите на предприемачите, България ще удари дъното на кризата през второто тримесечие на тази година. Дали обаче ще тръгнем нагоре, е друг въпрос, посочи Данев. По неговите думи, пазарът на труда ще поеме глътка въздух едва година, след като икономиката тръгне нагоре.
За да улеснят търсенето на работа, от Стопанската камара заедно с КНСБ и КТ "Подкрепа" ще пуснат интернет портал, който ще анализира компетентностите на работната ръка по региони. Финансирането за проекта е по Оперативна програма "Човешки ресурси". Със средствата ще бъде платено и обучението на над 2000 работници от ключови за страната сектори. Кои ще са те обаче, тепърва ще бъде определено след края на кризата, обясни Божидар Данев. По неговите думи, особено важно е България да инвестира в експортно ориентираните отрасли с висока добавна стойност.

Източник: в. "Стандарт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вервайте на Н.В. Симеон Трети Дянков - той каза, че кризата ще свърши към април месец.
0
 
 
нали април свършваше кризата или тожа е просто априлска шега???
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: