Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Иванов каза коя държава от Западните Балкани е най-готова да се присъедини към ЕС и къде са възможни обрати
Автор: Йоланда Пелова 17:02 / 18.05.2024Коментари (0)1131
©
Възможен е обрат за Северна Македония, ако България и Гърция изгубят търпение. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов, международен анализатор по повод разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани. Според него Сърбия и Северна Македония са две нетърпеливи държави.

"Дори Северна Македония да е страна-членка на НАТО, тя не се държи като съюзник в рамките на НАТО. Да, безспорно, те имат много инициативи, които са посветени на устойчивостта на НАТО, на хибридните заплахи и т.н, но голяма част от тези форуми, от тези проекти са с натовско финансиране, те обслужват натовските интереси. Докато Северна Македония с едно такова правителство все повече започва да се отдалечава от реториката, която е възприела НАТО в действията си, в стратегиите си. Да не говорим пък откритите предизвикателства, които страната хвърля към България и към Гърция. Такова отношение към съюзници, просто не е рационално, то разединява Алианса в една точка, където той трябва да има повече от солидно присъствие", обясни доц. Искрен Иванов.

По думите му по отношение на Сърбия ключова роля играе Китай: "Ако Европа намери общ език с Китай, Сърбия ще има зелена светлина за членство в общността. Но, ако ЕС избере пътя на конфронтацията, тогава се опасявам, че Сърбия може да реши да отложи пътя си към Европа за сметка на икономическите и вече военно-стратегическите предимства, които има в контекста на сътрудничеството си с Китай".

Анализаторът подчерта, че Европа е в много деликатна позиция: "Защото от една страна тя трябва да реши какви да бъдат нейните отношения с Китай и от друга - дали да се състезава с него, в лицето на държави като Сърбия".

По отношение на Косово и Босна и Херцеговина - тяхната историческа съдба и членството им в ЕС е тясно обвързано със Сърбия, отбеляза Иванов. "Ако в един момент се вземе решение те да станат страна-членка на ЕС, моето мнение е, че Европа ще е много внимателна, защото Брюксел трябва внимателно да балансира между ползите, които Европа ще извлече от сръбското членство в общността и това на Босна и Херцеговина. Ако Европа успее да привлече тези три страни изведнъж в общността, това ще е, така както се казва, гениалният подход, но дали ще се случи, трудно е да се каже, предвид, че виждаме че и понастоящем между Сърбия и Косово тлее напрежение. Докато това напрежение го има ми е трудно да си представя по какъв начин косовците ще седнат на една маса със сърбите и ще преговарят за членство", коментира анализаторът.

За Албания и присъединяването й към ЕС Иванов каза, че няма съмнение, че в един момент това ще се случи, тъй като държавата доказала като надежден партньор на НАТО: "Встрани от европейската си политика, Албания има добро партньорство със Съединените щати. От тази гледна точка, нейната бъдеща интеграция в евроатлантическите структури ще мине гладко, но в продължителен период от време".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че Черна гора е готова за присъединяване към ЕС, но последната дума принадлежи на Европа: "Черна гора положи най-много усилия за това да подобри върховенството на закона и качеството на демокрацията и да създаде една по-прозрачна политическа система. Така че тя е готова да се присъедини към ЕС, въпросът е с каква динамика ще се движат последните преговорни глави".

Още по темата: общо новини по темата: 20
02.09.2024 »
18.06.2024 »
16.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: