Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дълговете на граждани към държавата се плащат в брой или с таксови марки
Автор: Екип Ruse24.bg 11:45 / 21.02.2010Коментари (1)530
В държавните институции - съдилища, КАТ, НАП, НОИ, Агенция по вписванията и др. трябва да бъдат разкрити каси, на които гражданите да плащат задълженията си към бюджета в брой. За това настоява Асоциация „Активни потребители" в писмо до министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет. В момента тези задължения се плащат основно чрез банкови преводи, което товари гражданите с комисионни за превод. Понякога таксата за превод на банката, избрана да обслужва съответната институция, е равна или надхвърля размера на задължението. Например, за получаване на копие от съдебно решение в съдилищата се заплаща държавна такса от 10 стотинки на страница и 3 до 5 лева такса за обслужващата банка при внасянето на сумата по сметката на съда.

Според разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси същите се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Законът дори не предвижда плащане чрез банков превод. А каква е практиката - държавните институции и съдилищата масово отказват да признаят или не информират гражданите, че може да платят държавната такса с таксови марки. Плащането в брой изобщо не е възможно, защото съществувалите по-рано каси са закрити. Във всяко учреждение (или около него) се е настанил банков клон, който не пропуска да се възползва от монополното си положение.

Държавни таксови марки се продават навсякъде в пощите (с номинал 0,10, 0,20, 0,50, 1,20 и 5 лева), но малко хора знаят, че това също е вариант да си платят задължението. Когато отидат в дадена институция, никой не им препоръчва да платят с таксова марка. Много от ведомствата дори не са запознати с тази възможност.

Елементарната икономическа логика предполага банките да намалят до минимум размера на таксите за преводи към държавни институции. След като са спечелили конкурс да обслужват дадено ведомство, това им гарантира допълнителни приходи от комисионни - става въпрос за хиляди плащания дневно. Но обслужващите банки са поставени в монополно положение и имат необосновано високи такси за превод. За гражданите, освен икономическите щети от принудително заплатените банкови такси, остава убеждението, че техните интереси са изтъргувани в полза на икономическите интереси на банките.

„Като организация, изразяваща позициите и мнението на потребителите, се обръщаме към вас с искане да упражните законовите си правомощия и да предприемете нужните действия, така че плащанията на държавни такси в съдилищата, КАТ, НАП, НОИ, Агенция по вписванията и другите ви подопечни ведомства, да бъде извършвано според закона, като бъдат разкрити каси за пряко разплащане в брой. Изразяваме убеждението си, че по този начин държавните институции ще уважат и зачетат както законноста, така и правата на хиляди български граждани, които като данъкоплатци издържат същите държавни институции", се казва в писмото на Асоциация „Активни потребители" до министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Интересно е как и защо една и съща банка печели конкурсите за обслужване на гражданите в държавните институции. След като е известна с най-високите си такси и комисионни по какви критерии е определена? За държавна такса от 2,50 лв. банката прибира 3 лв. Така ли държавата "защитава" интересите на народа?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: