Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Два пъти повече ученици ще приеме неделното ни училище в Букурещ, на откриването присъстваха важни русенци
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 13.09.2024Коментари (0)877
©
С тържествена церемония късно снощи в румънската столица в Букурещ бе открита учебната година в българското неделно училище "Йордан Йовков" към посолството на страната ни в северната ни съседка. Тази година в училището ще се обучават 65 ученици във всички класове - от 1до 12 клас, което е близо два пъти повече спрямо учебната 2022-2023 г. Сред официалните гости на събитието, което бе организирано от посланика на Република България в Румъния, бе и областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той направи дарение за школото, изразяващо се в десетки книги на български автори – класици и съвременни писатели. Сред подаръците имаше и занимателни настолни игри.

"Учете българската реч, учете българските традиции, популяризирайте ги. Нашият език трябва да се знае и ние трябва да се гордеем с него", подчерта Драганов. В изказването си той открои ролята на първия ни дипломат в Букурещ и екипа му за отличните условия в училището. По думите на областния управител те са предпоставка за мотивация на учениците да получават адекватни на съвременността знания, като в същото време не се откъсват от българщината.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметът по образование и култура на Община Русе Енчо Енчев, както и началникът на Регионалното управление на образованието в крайдунавския град д-р Росица Георгиева.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев подари на училището книги, свързани с живота и творчеството на българския поет и революционер Христо Ботев. От името на кмета Пенчо Милков Енчев връчи и поздравителен адрес на директора по учебната дейност Надежда Кула. "Днес наистина съм много развълнуван, защото съм присъствал много години на откриване на учебна година. Бил съм 35 години учител и директор на две русенски училища и съм организирал учебни години, но никога не съм бил тук, в столицата на Румъния, в Букурещ по този повод", каза Енчо Енчев. Той отправи покана към децата и техните учители и родители да гостуват в Русе. "Бих бил безкрайно щастлив, ако Вие дойдете в нашия град, лично ще Ви посрещнем аз и русенската кметска управа. За да може децата на живо да видят това, което учат в учебниците. Едно е да учим от учебника, друго е да имаме възможност да контактуваме със сънародници, да се запознаем с всички свети места, които има в нашия град, и с всички светини", каза заместник-кметът на Русе.

Към поканата му се присъедини и д-р Росица Георгиева. "Вашата училищна общност е доказателство за несломимия дух на българите, които живеят извън пределите на родината, но с неугасваща любов пазят и предават на своите деца българския език, култура и традиции. Днешният ден е празник не само за учениците, но и за учителите и родителите, които ежедневно полагат усилия за съхраняване на българското образование в чужбина", каза Росица Георгиева и пожела на децата смелост и любознателност. Тя подари на училището картина, която показва как е изглеждал центъра на Русе преди повече от 60 г.

С благодарствени думи към децата, учителите, родителите и екипа на училището и посолството се обърна и посланик Радко Влайков, който бе своеобразен домакин на събитието. Той съобщи, че на вратата на посолството вече има и табела на българското неделно училище "Йордан Йовков". “След като видите табелата и влезете, и се запознаете с учебната програма, ще разберете и че за първи път в това училище след пети клас започват да се изучават предметите "История на България “ и "География на България". Така вече познанията за нашата страна се разширяват не само лингвистично и литературно", каза дипломатът.  Той информира, че за втора поредна година ще има смесена група на ученици от различни класове, които ще изучават български език като чужд език. Посланик Влайко се позова и на числата, според които за две години броят на учениците в българското училище се е удвоил. “Спомням си, когато откривахме учебната 2022-2023 г., бяха записани 36 или 37 ученици. Тази година досега са 65, а предполагам, че всеки момент ще се появят още няколко, защото в началото на учебната година", уточни Негово Превъзходителство Влайков.

Огнян Илиев, който е първи секретар в посолството ни в Букурещ, представи екипа, който ще преподава на децата и младежите: доктор Надежда Кула - ръководител на учебната и извънкласната дейност, която ще води 5, 10, 11 и 12 клас; Виорика Роман - подготвителната и смесената група; Мария Вълчева - начален учител в първи и четвърти клас; Християна Трухчева - начален учител във втори и трети клас; Мария Михайлова ще води шести, седми и осми клас. Анита Павлова ще помага като психолог в училището.  В учебния процес ще помага и дългогодишният преподавател в училището Виолета Пикова.

Церемонията започна с изпълнение на химна на Република България и молитва за успешна учебна година, произнесена от Негово преосвещенство Макарий, викариен епископ на русенския митрополит Наум и протойерей Кирил Синев - представител на Българската православна църква в Румъния. "Аз се помолих на Бог да отваря умовете ни, Вашите умове, за да възприемате по-лесно това, което учите и четете. Бог да дава сили, да ни помага на всички догодина пак да се срещнем здрави и усмихнати", обърна се към децата Макарий, а след това ги поръси със светена вода.

След официалната част на програмата последваха игри с много танци и музика в двора на посолството с аниматорите от "Бам Бам" от Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Мигрантски натиск към България
Отношенията София-Скопие
Природни стихии
Камерите на толсистемата ще засичат и скоростта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: