Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Две седмици преди изборите: Има ли надежди за редовно правителство?
Без особени изненади се очаква да преминат седмите поред предсрони избори. Това показва последното проучване на електоралните нагласи на "Медиана". То е инициирано и финансирано от самата агенция и е проведено две седмици преди вота.

Първата позиция е отредена за ГЕРБ който събира 24.5 на сто от гласовете. "На този фон не изглежда парадоксално, че партията "Не подкрепям никого“ вече се бори за второ място по брой симпатизанти", анализират от агенцията.

"Медиана" прогнозира 7-партиен парламент като втората позиция отреждат на "Възраждане", а на трето място поставят "ПП-ДБ" (Виж галерията). "Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото. ГЕРБ, Възраждане, БСП (Обединена левица) и ИТН запазват позициите си, но не нарастват значимо. При ПП-ДБ ерозията на доверието продължава. Втората на последните избори партия ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента. "Величие" на практика изчезна от политическия терен (0.7% в изследването). Двете формации ("Меч" и Синя България), които са близо до 4%-та бариера запазват своите шансове не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност", коментират от изследователската агенция.

Социолозите са на мнение, че се "очертават поредните избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото да демократичните промени у нас. Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели (около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци)".

Ето какви тези споделят още от агенцията:

Данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност (а донякъде и благодарение на нея) няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство (тип "сглобка") и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели.

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената "политическа криза". То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53 %) не вярват, че те реално избират. Не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната. За тях изборите и въобще целият така наречен "демократичен процес" се превръща във фарс, залъгалка за наивници. Точно този проблем предстоящите избори вероятно няма да решат.

Все още има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват. На фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина ако се люшне в една или друга посока. Засега обаче не се очертава някакъв значим притегателен център за тези избиратели.

Изследването е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Още по темата: общо новини по темата: 547
13.10.2024 »
13.10.2024 »
13.10.2024 »
13.10.2024 »
13.10.2024 »
12.10.2024 »
предишна страница [ 1/92 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Лига на нациите 2024/25
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: