Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Едно младо момче вложи близо 300 хил. лева в Родопите, за да останат живи българският бит и обичаи
Автор: Екип Ruse24.bg 10:05 / 07.08.2024Коментари (0)1032
Обикаляйки из Родопите човек няма как да не се влюби в тях. В тяхната красива обвивка, под която се крие магнетична сила и необикновен дух. А срещайки родопчани, няма да как да останете равнодушни към тяхната топлина и български дух, който носят.

Там, в Източните Родопи, в близост до Момчилград и Кърджали, покрай меандрите на река Върбица, във вилно селище "Север“, се намира и фолклорна къща "Гърнатскине конаци“, дело на Филип Синапов.

В нея не просто е разказано как е живяло едно типично родопско семейство преди два века, а всеки може реално да се потопи в занаятите, практикувани тогава, в процеса по приготвяне на традиционната вечеря, да се включи в жътвата. Да стане част от възрожденския български бит.

Мечтата на Филип е всеки посетител да стане част от оживелия възрожденски български бит, като се докосне до традиционните занаяти – тъкачество, терзийство, абаджийство и други.

Предай нататък

Идеята за създаването на фолклорна къща, под формата на интерактивен музей, хрумва на Филип след като завършва  висшето си образование. Той завършва музикалната академия в Пловдив и започва да преподава музика.

След това станах професионален занаятчия. И се замислих, че за да създавам костюми, трябва да наемам помещения. Затова исках да събера всички мои знания на едно място и да ги предам“, разказва пред Economic.bg Филип Синапов.

И така, той стартира своя проект на 6 януари 2021 година, когато закупува първата от трите парцела, на които са разположени "Гърнатскине конаци“ (бел. ред - общо 3800 дкра). Той тегли кредит в размер на 100 000 лв., за да реализира своята мечта, която обаче все още не е напълно завършена.

Справям се напълно сам – с двете си ръце и своя глас. До момента съм вложил повече от 280 хил. лв. Като всичко извън кредита е от страничната ми работа“, споделя Филип.

През годините е кандидатствал по различни национални и европейски програми, свързани с култура, но безуспешно.

Навсякъде ми казваха: поклон пред таланта Ви, но не отговаряте на нашите изисквания, защото нямате бизнес цел. Ако имах бизнес цел, щях да направя хотел“, казва Филип.

Посетителите на фолклорната къща заплащат само такса "вход“, като тя също е под формата на дарение от 5 лв. и не е задължителна.

Каква е концепцията на къщата?

На територията на "Гърнатскине конаци“ се организират различни събития, включително и детски лагери, за които обаче няма фиксирана цена. Всеки родител оставя, колкото прецени.

Искам да предам знанията си на колкото се може повече деца, дори и на тези с финансови затруднения, но с голям талант“, споделя Филип.

Изминалия уикенд във фолклорната къща се е провела жътва, на която са присъствали около 100 души. Планирани са събития и по оран, сеитба, вършитба, бране и пастелиране на тютюн, различните седянки и попрелки.

За една година през къщата са преминали около 3000 души.

Има възможност и за нощувки, ако някой иска да поживее така, както са живели семействата преди два века. Ще ги пременя и в типичните родопски костюми, защото вече съм изработил 30 – 40, които са за посетители“.

Всичко, което ще научат гостите във фолклорната къща, не е с фиксирана цена, защото Филип не иска да комерсиализира това, което прави, а просто да остави следа след себе си.

Да може, когато дойдат твоите деца, да видят камъните и да знаят, че те са от техните деди – че те са оставили следи. Всичко тук остава години напред“, казва Филип.

Към момента къщата има два завършени етажа и възможност за 15 души да останат да нощуват в нея. За да бъде напълно завършена фолклорната къща, обаче, трябва да бъде построен и трети етаж. За целта са необходими още около 95 000 лв.

Кой е Филип Синапов?

Филип Синапов е роден в Момчилград на 3 ноември 1997 г. Израства в музикален род и самият той става народен певец. През 2016 г. завършва отлично Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка“ в с. Широка лъка.

Продължава висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност "Изпълнителско изкуство – народно пеене“ и "Музикална педагогика“, където през 2020 г. се дипломира успешно.

За заслуги в областта на фолклористиката и множество теренни проучвания получава научна степен. На 23 октомври 2020 г. става почетен жител на село Гърнати. В края на същата година започва работа в Културния дом на Момчилград като вокален педагог и координатор дейности.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: