Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екологичното развитие - акцент в тазгодишния конурс "Сграда на годината"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:01 / 17.11.2008Коментари (0)263
И тази година най-забележителните постижения на архитектурата, най-оригиналните идеи и новаторски решения в строителството ще бъдат представени на Националния конкурс „Сграда на годината".

Участие в конкурса са заявили над 80 обекта, които ще се състезават за призови статуетки в 9 категории. Кандидатурите са на жилищни и бизнес сгради, търговски, промишлени и ваканционни комплекси от София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Ловеч, Търговище, Кърджали, Смолян, Разлог, Девин, Пещера, Пирдоп, Балчик, Созопол, Св. Влас, Самоков, Пампорово, Банско, Сандански и Боровец.

Отличените в седмото издание на конкурса ще бъдат обявени на 15 декември 2008 г., на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов" в София. Победителите ще се определят от 20 членно жури, съставено от представители на браншовите организации, български и чуждестранни професионалисти от бизнеса и културните среди.

Съвременното строителство изисква все по-активно въвеждане на „зелен" регламент, добро управление и устойчиво развитие. Затова при избора на победителите тази година, водещи ще бъдат критериите за екологичното строителство, енергийната ефективност на сградите и хармонично вписване в околната среда.

При оценяването на обектите журито ще търси и иновации по отношение на дизайна, цялостен външен вид, характерни и отличителни белези на сградите, интериорните решения, ефективността при разпределяне на пространството. Определящи ще са и отделните характеристики при различните категории сгради - техническо качество, удобства и услуги, разположението и достъпът до тях. Не по-малко значими за журито ще са показателите на сградите за функционалност и таргет-потребители.

Всички критерии за избор на „Сграда на годината" в отделните категории са подчинени на обществено-професионалните норми за оценка на оригиналната архитектурна идея и качественото изпълнение на сградата от проектанта и строителя.

Инициативата "Вечните сгради на България", която има за цел подпомагане, възстановяване и съхранение на културни паметници се роди през 2005 г. в рамките на Национален конкурс „Сграда на годината". Първият й обект е уникалната Боянска църква, чиито реставрационни дейности на стенописите завършиха тази година.
В дарителската кампания се включиха над 50 фирми, благодарение на които бе възстановен средновековният храм.

Всяка година конкурсът „Сграда на годината" присъжда специални награди, с които поощрява адаптацията и реставрацията на сгради с цел опазване на културно историческото наследство. Носители на тази награда са Съдебната палата, София, сградата на СИБанк, София, сградата на ДЗИ Банк АД, София и Театрален комплекс „Сава Огнянов" - Русе.

От 1 до 15 декември 2008 г. всеки може да даде своя глас за „Сграда на публиката" в седмото издание на Националния конкурс, като гласува в сайта на конкурса: http://www.sgradanagodinata.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: