Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Никога не бих си взела вино или ракия, продавани на сергия. Много е рисково, ако си купим месо в буркани
©
Домакини вече приготвиха зимнината, а много от тях се възползват от интернет да предлагат свои буркани. Продукцията се продава в сайтове и социални мрежи.

Тематични страници във фейсбук имат по около 20 хиляди членове и търговията върви с пълна сила. Пласират се от лютеници и сладка, до консервирани гъби и различни меса и риби в буркани.

“Много е рисково, ако купуваме месо в буркани. Крие големи опасности, защото месата имат формули за стерилизиране. Зависи - ако е свинско, дали е от плешка или бут, с кости, без кости - те имат различен режим за термична обработка при спазване правила за безопасност. Много е неясно как е произведена от някого една месна консерва." Това заяви пред ВЕСТНИК “Труд news" специалистът по Хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Често се виждат и обяви с консервирани горски гъби - манатарка, печурка, булка, сърнела, пачи крак. Цените им започват от 10 лв. за брой.

“Много от гъбите, които са ядливи, имат двойници. Имам пациентка, която скоро се отрови от печурки, купени от пазара. А представям си в буркани, които са с много неясен произход. Моята препоръка е просто да не се доверяваме с лекота", съветва още проф. Байкова.

Тя препоръчва да се следи първо по външния вид дали консервата е годна за консумация:

“Дали на капачката има леко набухване, което означава, че вътре стават някакви процеси. Гледа се течността вътре да не е мътна. По принцип, животинските продукти, както и гъбите, консервирани в домашни условия въобще не е сигурно, че са безопасни", предупреди експертът по хранене. По думите ѝ най-уязвими са децата и подрастващите, чиито адаптационни приспособителни механизми са все още в период на развитие.

“Има възрастни хора, които могат да реагират рисково. Стомашно-чревните проблеми са най-малкото зло. Представете си отравяне с гъби - има риск и за здравето, и за живота. Може да увредим черния дроб, храносмилателната система. Изобщо, ако нямаме сигурност в стерилизационния режим, при който са направени тези домашни консерви, мой съвет е въобще да не ги купуваме", заяви проф. Байкова.

Относно туршиите, които се предлагат насипно по пазарите, тя уточни, че единственият риск е дали са много солени и имат ли скрити консерванти.

“Проблемът са консервантите, които могат да причинят възпалителни процеси, те са гастритогенни. Прибавят ги, за да им удължат трайността, слагат аспирини, натриев бензоат и какво ли не. Това важи и за зелевият сок. Никога не бих си купила такова нещо, чудя им се на хората. Като с виното или ракията, продавани на сергия. Няма етикет, не се знае как са произведени. А даже в ресторанта има посочени съдържанието и алергените", заключи проф. Донка Байкова.

Продажбата на наливна домашна ракия в търговската мрежа, в заведения или чрез обяви в интернет е забранена. Нелегалните производители и търговци на алкохол от висок градус, който не е бутилиран и със залепен акцизен бандерол, рискуват да получат присъди, тъй като тези деяния са криминализирани.

От началото на 2019 г. в Министерство на икономиката е създаден регистър на лицата, които произвеждат или търгуват с дестилационни уреди - казани. В същия регистър се вписват и уредите, купени, за да бъдат инсталирани в СМОД. Иначе всеки може да си купи от пазарите меден казан с капак, лула и серпентина, или да си направи казан от барабан на стара пералня.

Рискува обаче сварената в тези самоделни съдове ракия да не е с добро качество, а отделно да си навлече куп неприятности, ако бъде разкрит като нелегален производител, включително и да му конфискуват самоделките.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
преди 9 ч. и 10 мин.
0
 
 
В магазините, особено във веригите, се продават само две неща: Чували за боклуци и боклуци за чувалите.. До там ни докараха производители, вносители и търговци.
В сайта ли е проблема или просто са ми спрели коментарите незнайно защо
преди 10 ч. и 42 мин.
+1
 
 
Хайде питайте тази специалистка да си каже мнението за храните по магазините - пълни с палмови мазнини, Е-та, заместители, сол, захар и какво ли още не от Менделеевета таблица.
+2
 
 
"Експертите" отдавна са станали говорещи глави за корпорации и правителства.
преди 11 ч. и 18 мин.
+3
 
 
А едно време как са карали вино и Ракия в бъчви дядо ми е имал кръчма взимал е месо от Брестник и винаги е било пълно а сега не може да се яде нищо което е купено от магазина , всичко е боклуци
+3
 
 
Бабината ви трънкина. Едно време нашите баби и дядовци, като са затваряли буркани зимнина винаги са питали експерти, как да стане това. Поколения израснаха здрави и щастливи и никой не се повреди. Сега ни съветват да купуваме боклуци от магазина тъпкани с Е-та и боклуци.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: