Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт за киселото мляко: Ако на опаковката пише това, значи е фалшиво и крие рискове за здравето
Автор: Екип Ruse24.bg 09:32 / 18.10.2024Коментари (0)1115
©
Много от нас се опитват да се хранят възможно най-здравословно, но това невинаги е толкова просто, колкото се надяваме. Водещ здравен експерт отправи спешно предупреждение, че един изключително популярен продукт, който се счита за полезен, всъщност не е толкова здравословен, колкото милионите, които го консумират, се надяват, съобщи Mirror, цитиран от dariknews.bg. 

Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, който специализира в областта на храненето и здравето на червата. В подкаста ZOE Science and Nutrition той отправи предупреждение за един много разпространен и на пръв поглед безобиден хранителен продукт, консумиран от много хора в страната - нискомасленото кисело мляко.

Епизодът беше публикуван на 1 октомври и в него професор Спектър обсъди с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.

"Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, каза Спектър.

"Това е напълно вярно и ако се замислите... едно от нещата, илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а това не е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова нискомасленото кисело мляко, гениалността на нискомасленото кисело мляко, е, че можете да продавате киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.

Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което го превръща в ултрапреработена храна (УПХ).

"Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добави Ван Тулекен.

Професор Тим Спектър и преди е предупреждавал за опасностите, които крият УПХ, наричайки ги "бомба със закъснител на бъдещето“ и обяснявайки, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ви.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: