Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти: Винаги купувайте 4 еднакви гуми за колите си
Автор: Екип Ruse24.bg 13:37 / 01.12.2013Коментари (10)619
©
Много от водачите на автомобили не могат да си позволят нови гуми или решават да спестят средства, като заложат на гуми втора употреба. Покупката на такива крие големи рискове. В повечето случаи търговците на употребявани гуми продават добре изглеждащи на външен вид с видимо добър грайфер, но на много по-ниска цена от същите като размер, но нови. Това има своето логично обяснение. По всяка вероятност употребяваните гуми с добър грайфер наистина не са изминали много километри, но са стари като дата на производство. Престояли са по складове или са били на автомобил, който дълго време не е каран. В тези случаи гумите са изгубили еластичността си и далеч не осигуряват същото сцепление както, когато са били нови.

Задължително при покупка на употребявани гуми погледнете годината на производство, отбелязана отстрани на всяка гума. Ако не видите тази дата, тъй като много често тя е заличена, значи със сигурност гумите са по-стари от препоръчителните до 3 години. Освен това, преди да купите дадени гуми, вижте марката и модела им, проверете ги в интернет от кога и за какъв период са се произвеждали и лесно ще хванете предполагаемата им възраст, тъй като производителите на гуми сменят моделите почти ежегодно. Може да закупите гуми втора употреба на един или два сезона, например от приятел или близък човек, който държи винаги да кара с нови гуми. Дори и да не са с първоначалния грайфер тези гуми са на не повече от 1-2 години и в тях има още живот.

Освен това винаги купувайте четири еднакви гуми и проверявайте дали съответстват на препоръчителните за вашия автомобил. Не залагайте на комплект, който не е за колата ви само защото се продава изгодно. Когато карате с употребявани гуми, винаги имайте едно наум, че те са с понижени експлоатационни характеристики, което означава по-ниско сцепление на пътя, по-дълъг спирачен път и по-нестабилно пътно поведение при вземане на завои с висока скорост. Ако все пак сте принудени да купите евтини гуми втора употреба, карайте поне една идея по-внимателно, предвиждайте си повече място за спиране, което означава да спазвате по-голяма дистанция, и не шофирайте екстремно бързо. Ако карате рядко автомобила си, проверявайте налягането в гумите според предписанията на производителя, тъй като особено през лятото и през зимата от стоене гумите се разширяват или съответно свиват и налягането в тях понякога се отклонява драстично от нормите.

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.12.2013 г.
0
 
 
Ей... ама тея експерти пак големи съвети ни дадоха..... Едно 70% от шофьорите карат с гуми 2-ра ръка в това число и аз. Ама защо ли??? Иначе не знам някой да не иска да кара с нови гуми.....
Aнонимен
на 03.12.2013 г.
0
 
 
Добре запазени маркови гуми са много по добър избор от евтини ментета и нискобюджетни изпълнения.
Aнонимен
на 02.12.2013 г.
0
 
 
Акъли не искаме... пари ни дайте, ние знаем кога и по колко гуми да сменяме.
Aнонимен
на 01.12.2013 г.
+2
 
 
А купуването на "нови" гуми от магазина щото не крие рискове дааа . Някой магазини така си продават регениратите като не описват това предварително, и клиента мисли че купува сигурна гума. А регенерата е по опасен от гумата втора употреба. Като сложим и в това число поръчковите рязания на гуми из кварталите, журналята а и продавачите сами могат да си отговорят на въпроса защо не се купуват нови гуми. Пък това описание за употребяването гуми е абсолютна глупост, тази една идея важи и за нови и за втора употреба гуми.
Aнонимен
на 01.12.2013 г.
+8
 
 
Прибира се Иванчо от училище и казва на баща си : - Тате, госпожата каза да се учим да броим с пари. - А пари даде ли ви ? - отговорил баща му Та и с четирите гуми е горе - долу същото. Аз като експерт ще ви кажа , че най- добре е всяка зима да си купувате и нова кола!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: