Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти след промените за годишните прегледи на колите: Тази мярка не е въведена, за да ни вземат колите и да ни крадат парите
Автор: ИА Фокус 10:54 / 05.08.2024Коментари (0)929
©
След промяната в правилата за новите технически прегледи много шофьори не успяха да минат тестовете с бензиновите си коли, най-вече заради европейските изисквания за нивата на вредни емисии. Транспортният министър предложи промени, а именно - да се удължи периодът за отстраняване на нередностите и колите, които имат проблем с изгорелите газове, да влязат в категория "значителни". Той обаче беше категоричен, че промяна в прага за вредни емисии не може да се въведе. Темата коментираха адвокат Елица Буенова и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в ефира на NOVA NEWS.

Георгиев посочи, че не е вярно, че шофьорите на автомобили не са знаели кога ще влезе в сила дата за новите изисквания. Той посочи, че българите чакат винаги последния момент и "не признават сервиз и реглаж". Проблемът на бензиновите автомобили е, че не се поддържат, а не че са стари, допълни той.

По данни на Министерството на финансите от началото на годината 120 от близо 1200 конфискувани автомобила получават пазарна реализация след търгове на НАП. Буенова каза, че тази мярка не е въведена, "за да ни вземат колите, да ги продават и да ни крадат парите". Тя посочи, че има ефект от рестрикцията, тъй като шофьорите се страхуват да не им бъде отнет автомобилът и затова драстично са намалели хората, сядащи зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

Георгиев посочи, че проблем за водачите е дългият период от взимане на пробата до излизане на резултатите, а именно - една година.

"Преди година и половина, ако бяхте обжалвали мярката, с която са ви взела колата и книжката, съдът щеше да я потвърди. Но делата станаха много, а вредите за държавата - големи. Затова бе взето следното решение: Върховният административен съд излезе с практика, при която, ако не сте обжалвали мярката в 14-дневен срок, нямате право на обезщетение. И така всички хора, които не са знаели, че тази практика ще излезе, губят правото на обезщетение, но трябва и да платят разноските на своя адвокат и юристите на МВР. Това е потресаващо", обясни Георгиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: