Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Епидемия от хепатит след плажа
Автор: Екип Ruse24.bg 11:33 / 07.08.2012Коментари (4)491
© Ruse24.bg
Бум на хепатит има в страната, а истинска епидемия от жълтеница се задава наесен, когато инфекцията ще се прояви с пълна сила, защото инкубационния й период е 30-40 дни, съобщиха епидемиолози вчера.

Заразата върлува най-много по морето, тръгва от капанчета по плажовете, в които хигиената не е приоритет за собствениците. Тя може да се пипне и от нечистотиите в морската вода.

Другият бич по морето е тежък летен грип, който освен с висока температура и болки в мускулите се проявява с диария и повръщане, каза д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозната болница в София. При по-тежките случаи човек може да се обезводни само за едно денонощие и да колабира. Затова още при първите стомашни болки трябва да се потърси медицинска помощ подчерта специалистът.

Лечебното заведение, в което той работи, вече е препълнено. Лекарите буквално няма къде да настаняват болните. Затова те са пуснали в обращение стари легла, предназначени за бракуване, както и кушетки.

С остри стомашни болки, повръщане и главоболие всеки ден в Инфекциозната болницата постъпват между осем и четиринадесет човека, а новоприетите с хепатит са поне трима-четирима. Само вчера до обяд в детското отделение бяха приети шест хлапета до 8 годинки. Най-малкото беше 2-месечно бебе.

Не можем да връщаме хората, да разпространяват заразата, трябва да ги лекуваме. Затова се налага да изписваме пациенти ден-два преждевременно, за да настаним нови, не скри д-р Атанас Мангъров.

Университетската болница "Света Анна" в столицата пък е препълнена с повалени от хепатит жители на циганското гето в Ихтиман. Заети са почти всички легла в инфекциозните отделения и на болниците във Варна и в Бургас. 270 човека са били на легло в инфекциозното отделение на Бургаската многопрофилна болница през миналия месец. Повечето от тях са били местни. Курортистите, за да не губят от времето за плаж, се лекуват сами с каквито хапчета им дадат в аптеките.

Заразите по морето тази година са твърде опасни, хората да не водят децата си там, препоръча д-р Атанас Мангъров. Според него най-подходящата възраст, на която едно хлапе може да бъде заведено на плажа, е 4 години. По думите на лекаря до това време то е прекарало грипни и стомашно-чревни заболявания и си е създало известен имунитет.

Тази година вълната от летни инфекции започна по-рано от обичайното още в края на юли, и е твърде интензивна заради особено високите температури, коментира главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Те са причинени от ротавируси, които не се поддават на лечение с антибиотици. Независимо че те не са типични грипни щамове, могат да докарат изключително тежки усложнения, обясни д-р Атанас Мангъров. Когато организмът е по-слаб и заразата не се лекува навреме, тя може да прерасне във вирусен менингит. В някои случаи вирусът стига до обвивката на мозъка и се развива енцефалит, от който децата могат да умрат за часове, обясни лекарят.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
0
 
 
Българите само боледуваме и затова умираме рано !
+2
 
 
Те за това ли личните лекари взеха да ни натискат, да ваксинираме децата си с-у хепатит?Само дето ваксината не се поема от здравната каса,и трябва да си я закупиш от аптеката със собствени пари,че и на два приема даже била.Айде сещайте се къде отива процент от печалбата на тези ваксини,щото джипито ти препоръчва еди коя си ваксина да си закупиш!Аман от търговци!
+3
 
 
Е как няма да има епидемии. Във всички курорти в България, лайната се исипват на 50м от плажа, при тея температури, какви бактерии се развиват, бедна ти е фантазията... :(
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: