Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето какво ще питат председателя на ВАС на протестите за "Странджа"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:01 / 28.01.2014Коментари (1)400
©
По повод твърденията на заместник министър Чавдар Георгиев, че екологичната оценка на общия устройствен план на община Царево действително е била оттеглена от екоминистерството през 2010 г., но това не означава, че е отменена, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" припомня:

Съгласно чл. 156 (1) от Административно-процесуалния кодекс, ако едно становище е оттеглено, то престава да съществува.

Становището по екологична оценка е оттеглено от екоминистерството в производство 3673/2010 на ВАС.

Цитат от делото:

"По делото е установено, че на основание чл. 156 от АПК министърът на околната среда и водите е оттеглил в първоинстанционното производство издадения от него индивидуален административен акт ( вж. Определение № 10129 / 28.07.2009 г. по адм. дело № 9127 / 2009 г. на Върховния административен съд, петчленен състав) - Становище № 1 - 2 / 2008 г. по екологична оценка на изменение на общия устройствен план на Община Царево."

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че довечера от 18 ч. граждани организират протести за спасяването на Странджа в София, Пловдив, Бургас и Русе.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на "Кристал".

Коалиция "За да остане природа в България" иска публично да попита председателя на Върховния административен съд Георги Колев случайно ли е разпределено делото за общия устройствен план на община Царево и имало ли е сделка за тези територии.

Съгласно последния доклад на Европейската комисия (стр. 7 от техническата част на доклада, http://ec.europa.eu/cvm/docs/swd_2014_36_en.pdf) "ограничаването на случайното разпределение до съдията докладчик - докато попълването на останалата част на съдебния състав зависи от преценката на административния ръководител на съда - подкопава ефективността на случайно разпределение ... във Върховния административен съд."

В Пловдив протестът ще бъде от 18 ч. на площад "Стефан Стамболов" (Копчетата).

В Бургас - от 18 ч. на Часовника

В Русе - от 18 ч. на Халите

В Сливен - от 18 ч. под Стария бряст

Петиция за запазването на Природен парк Странджа, която е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, събра над 9400 подписа от началото си преди три дни:
https://secure.avaaz.org/en/petition/NARODNO_SBRANIE_EVROPEYSKI_PARLAMENT_EVROPEYSKA_KOMISIYa_SVET_NA_ES_Zapazete_Priroden_park_Strandzha/?copy

Коалицията "За да остане природа в България" вече се обърна към парламента и премиера.

- Парламентът да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:

1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

- Министър председателят да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

Очакваме горните промени да се случат до следващата седмица, защото във всеки един момент в Природен парк Странджа може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на "Златна перла". Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури.

Искания за разрешаване на проблема са отправени също към главния прокурор и омбудсмана.


Още по темата: общо новини по темата: 2
11.02.2014 »
10.02.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.01.2014 г.
0
 
 
"Зелени" отвън, червени отвътре!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: