Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Фелдшерите замразяват протеста си до края на месец септември
Автор: Екип Ruse24.bg 13:48 / 17.08.2011Коментари (0)224
© Ruse24.bg
Със сигурност до края на месец септември съсловната организация на фелдшерите няма да излиза в протестни действия. Това каза Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери (бакалаври по медицина) в България (СМФБМБ). 

В началото на юли здравният министър Стефан Константинов създаде работна група за изясняване на проблемите на фелдшерите, с което отложи протестните им действия.
На 12 август се е провела работна среща между Александров и представители на синдикатите. Срещата е била водена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев, заедно с трима експерти от министерството. Председателят на Българската асоциация на професионалистките по здравни грижи (медицински сестри) Милка Василева също е участвала в преговорите, тъй като едно от основните съображения на фелдшерите е те да бъдат отделени от асоциацията на медицинските сестри.

Александров обясни, че работната група е обсъдила настоящия вариант на наредбата, уреждаща функциите и работата на фелдшерите в България. "Коментираха се леки промени в нея, които ще доуточнят статута на фелдшера", добави той. Става въпрос за законово постановените работни места, където бакалаврите по медицина практикуват дейността си. В сегашната наредба са упоменати само 4 работни места - спешните центрове, работа като джипита, в системата на МВР и в местата за лишаване от свобода. Наредбата обаче не включва работата на фелдшерите в социалните домове за възрастни и деца, както и в спасителните служби. Не са споменати и ведомствените здравни служби, където така или иначе работят фелдшери. "Това бе моята забележка по отношение на съществуващата наредба. Зам.-министърът на здравеопазването поне устно изрази подкрепа тези промени да се случат с поправка на наредбата", поясни Александров.
 
Той заяви, че основният диалог остава този във връзка с излизането на асоциацията на медицинските сестри, тъй като това е един от основните проблеми на фелдшерите. "Ако това се случи, ще бъдат защитени правата и интересите ни. Разговорите протекоха в положителен аспект, тъй като синдикатите застанаха зад нас. Когато трябва да се спазват демократичните процеси в България, е редно всяка професия да се защитава сама", каза фелдшерът. По думите му, начинът това да се случи е да се промени Законът за съсловните организации. Александров заяви, че това ще наложи и разговор с председателя на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова в началото на новата пленарна сесия. Следващото по-детайлно заседание на работната група ще се проведе в края на месец септември, което отлага и евентуалния протест на Сдружението на фелдшерите в България. "Бихме се съгласили да изчакаме подходящия период за законовите промени", допълни Александров.


Източник: Агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: