Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Фирми въртят далавери с разделния боклук
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 23.11.2011Коментари (0)270
© Ruse24.bg
Фирмите за разделно събиране на боклука си купуват документи от свои колеги, които произвеждат бетон. Чрез фалшивите бележки те доказват пред държавата преработени суровини, които на практика никога не са постъпвали за рециклиране. За услугата те събират доста прилични суми от бизнеса. Това призна вчера Тодор Бургуджиев, шеф на "Екопак", една от фирмите, които преработват пластмаса, хартия и стъкло. Според него по този начин се доказвало наличието на преработено стъкло, което е рециклирано само на книга. Кантарните бележки обаче не помагат на държавата нито да изпълни целите, поставени от Брюксел за повторна употреба на отпадъци, нито тя да използва по-евтини суровини.

Според Бургуджиев в момента хартията е абсолютният хит сред клошарите. Те редовно претарашват контейнерите за разделно събиране и оставят фирмите с празни ръце.

Близо 60% от хартията се използва повторно и това е единственият вид отпадък, по който сме изпълнили задължителните европейски критерии, твърди шефът на фирмата Тодор Бургуджиев. За картоните пунктовете за изкупуване на отпадъци броят по 200 лв. на тон, а за стари вестници и списания - до 280 лв. Заради това интересът към суровината е изключително голям и клошарите са разработили специални системи с куки да вадят плячката си дори от контейнерите, наречени Иглу, които нямат капаци. След металите пластмасовите отпадъци се заплащат най-скъпо, но пък те са обемни и доста леки. За тон стари бутилки от вода или лимонада старателният събирач може да припечели по 900 лв. на тон. Това обаче ще му отнеме доста време. Заради това при пластмасите имаме твърде малък процент повторна употреба - едва 19%.

До 2014 г. обаче страната ни ще трябва да достигне поне 24% рециклиране. Най-слаб интерес има към стъклените отпадъци. Цената от 20 лв. за тон почистени бутилки убива интереса както на клошарите, така дори и на фирмите. Имаме купища стъкло, което обаче не влиза за рециклиране, понеже заводите държат ненормално ниска цена, коментират от бранша. Във Великобритания например на повторна употреба са подложени 95% от всички стъклени бутилки.

Според шефа на "Екопак" днес с пребъркване на контейнерите за разделно събиране се занимават не само добре познатите ни клошари, а и доста хора, останали без работа. Заради сравнително високия доход, който фирмите им осигуряват, някои от тях имат дори много прилични банкови сметки. Все пак до 80% от оборота на пунктовете идват от черните и цветни метали, признава Тодор Бургуджиев.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: