Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Георги Пеев: Хората с трансплантации можем да правим нещата, които "здравите" хора правят
Автор: Георги Иванов 10:25 / 26.07.2024Коментари (0)1032
©
Българският отбор се представи много добре на игрите в Лисабон: спечелихме златни медали и демонстрираме нагледно, че донорството е живот. Целта беше да популяризираме донорството, за да има повече трансплантации в България. Това каза Георги Пеев – златен медалист от Европейските игри за трансплантирани и дилизирни в Лисабон в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Златен медалист от Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, изкачил връх Килиманджаро, Георги Пеев продължава с преодоляването на предизвикателствата и е единственият българин с два трансплантирани органа, спечелил 4 златни медала в плуване в 4 различни дисциплини: 50 и 100 м кроул и 50 и 100 м бруст на Европейските игри за трансплантирани и дилизирни в Лисабон.

"Медалите за мен са повод да се говори повече по темата донорство, тъй като това е важно. Тук говорим за спасяване на човешки животи в крайна сметка. Толкова имат стойност медалите," заяви той и добави, че е доволен от представянето си: "Това е най-лесният достъпен начин да демонстрираме наистина, че ние, хората с трансплантации, можем да направим неща, които и "здравите" хора могат да правят. Точно това е нещото, което ме предизвиква, че по тоя начин всеки разбира нагледно, че наистина донорството е живот."

Трансплантациите в България са много малко, което според Георги Пеев се дължи на липсата на донор идентификация, "т.е. в донорските центрове координаторите не си вършат работата," каза той и обясни, че е необходимо да се направят промени в няколко подзаконови нормативни актове, за да се урегулират нещата.

"Всички знаят какво трябва да се направи, но не го правят. Осем месеца с една група лекари и координатори искаме среща със Здравната комисия в Народно събрание да можем да обясним на тия хора какво трябва да се направи, и те не ни приемат. Един парламент си отиде, друг дойде, тепърва се формират комисии… Въобще от тая гледна точка аз смятам, че тези хора, от които зависят тия промени, не им пука въобще, това за тях не е важно, очевидно имат други приоритети. А моята гледна точка е, че няма по-ценно нещо на тоя свят от човешкия живот," каза той и посочи, че има и положителна нотка, тъй като възприятията на българите към трансплантираните се променят.  

Според Георги Пеев няма невъзможни неща, човек не трябва да мрънка и да се предава, а да полага усилия и да опитва. "Ние, 11-те човека, които сме тук, всеки един от нас е победител, защото ние опитахме, ние дойдохме. Няма никакво значение кой какви медали е взел, каква му е била групата, конкуренция и т.н., важното е, че сме се престрашили, направили сме първата крачка. Аз казах, че мен това ми е сбъдната мечта толкова много хора да дойдем тук, а не да сме отбор от двама-трима, както винаги сме били."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Почина Лиъм Пейн
Пожари 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: