Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Германските магистрали по-евтини от българските
Автор: Екип Ruse24.bg 11:25 / 24.10.2013Коментари (7)359
© Ruse24.bg
С нова наредба, изработена по германски модел, към Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще се даде възможност за намаляване на цените в строителството на обекти, градени с пари от хазната или от еврофондовете. Това обяви вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на заседание на ресорната комисия в парламента.

За да обоснове своята идея, той даде за пример как в богатите западни страни се строи по-евтино при гарантирано високо качество.

"В София цените на строеж на обществена сграда са 3500 евро за квадрат, в Берлин - 950-970 евро за кв. м, а в Брюксел - по 870 евро", каза министърът. "Изграждането на километър автомагистрала у нас излиза 8,7 млн. евро, а в Германия - от 4 до 6 милиона", уточни той.

Според него новата наредба ще улесни проектирането, ще опрости процедурите по възлагане на обществените поръчки в строителството и ще направи много по-прозрачно избирането на изпълнителите.

По думите на министъра софтуерът на двете части на въпросната наредба, която включва проектирането и контрола на строителния процес, струва около 4000 евро.

"Направен е вече първоначалният превод от немски, но сега предстои да се доуточнят доста технически термини", каза още Данов и добави, че ще се редактират в нея и други неща, като например сроковете на плащанията. В германската наредба те са 18 дни, а в нашия ЗОП - 30.

Той обясни още, че по германския модел ще може да се прецени дали един лот от държавната поръчка надминава определена висока стойност, напр. 10 млн. лв., и той да се раздели на части, за да могат в реализацията на проекта да вземат участие повече и по-малки фирми.

"Целта ни е с тази наредба да осигурим наистина високо качество на разумна цена", каза министърът и добави, че участниците в търга трябва да си правят сметка дали ще поскъпне горивото по време на изпълнението на проекта.

10 млн. лв. целево са отпуснати за изработката на нови кадастрални карти за 2014 г. Според министър Данов парите ще стигнат да покрият капацитета на родните фирми, които се занимават с тази дейност. По думите му обаче има проблеми, защото България е единствената страна, където уличната и страничната регулация не съвпадат с кадастралните линии на картите. "Разминаването е и по обективни причини, защото старите карти са правени на ръка, а новите - с дигитална техника", уточни той и добави, че в Западна Европа кадастърът е и регулационен план.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това обяви вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов :) да де скъпи скъпи ама на вас ви спряха парите навремето скъпи скъпи ама я има магистралата до морето некачествени магистрали ама се е засилил потока от българи по магистралата в пъти през последната година ......:) аре бегай у лево
Aнонимен
на 24.10.2013 г.
+7
 
 
Гермаците си имат закони и си ги спазват , имат контрол над парите и законът ги е научил на дисциплина . Германецът не продава земята си на чужденците и не строи с парите от магистралите къщи като обществени сгради и хотели по курортите ...
+9
 
 
А нашите ги повтарят в някои участъци, че да станат още по-убави!!!
-2
 
 
Защото са по некачествени, затова са по евтини германските магистрали.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: