Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Глобяват търговец за некоректно обявяване на цени
Автор: Екип Ruse24.bg 09:33 / 19.02.2009Коментари (0)378
© Ruse24.bg
Комисията за защита на потребителите /КЗП/ установи нелоялна търговска практика при продажбата на предварително пакетирано филе от риба. Търговецът ще бъде глобен за нарушението и със заповед на председателя на контролния орган Дамян Лазаров ще му бъде забранено прилагането на тази практика.

Нарушението, характеризирано като нелоялна търговска практика, е свързано с начина на обявяване на цената на рибата. Върху опаковката са обозначени препоръчителните цени за килограм и за съответната разфасовка, които са поставени от производителя. От своя страна търговецът е поставил продажната цена в близост до стоката (както изискват разпоредбите на Закона за защита на потребителите), но не е дал никаква индикация на клиентите, че трябва да потърсят именно нея, тъй като тя е тази, на която се предлага стоката в конкретния обект. Логично е, при така обявените от производителя цени върху опаковката, потребителите да възприемат непосредствено именно тях и да не търсят други, ако изрично вниманието им не е насочено в тази посока. При предварително пакетираните хранителни стоки търговците по задължение обявяват цената за единица мярка и за грамажа на разфасовката - по същия начин, както е направил производителят в този конкретен случай. По тази причина се счита, че информацията за цената е представена по двусмислен начин и е неразбираема. А разликата между препоръчителната цена (5.89 лв./кг.) и продажната цена (9.49 лв./кг.) е значителна. Ниската препоръчителна цена, която потребителите си представят за продажна, влияе върху икономическото им поведение и ги подтиква да извършат покупка, която при други обстоятелства не биха. В този случай търговецът е предоставил фактически точна информация, но не се е погрижил за това потребителят да може да се възползва ефективно от нея.

Проверката е извършена по сигнал на потребител, който е закупил две опаковки с обявена цена на производителя 5.89 лв. за килограм, като препоръчаните от него цени за двете разфасовки са съответно 2.56 лв. за 0,435 кг. и 2.36 лв. за 0,400 кг. На касата обаче са маркирани други стойности - 4,13 лв. и 3.80 лв.

Експертите от КЗП съветват потребителите винаги когато пазаруват да гледат не само цените върху опаковките на продуктите, но и дали не са обявени на щендерите други, различни от тях. В такива ситуации да потърсят консултант, за да си изяснят коя от двете цени е валидната. Когато има разлика между обявената и маркираната на касата цена потребителите да отказват покупката. Тъй като и в двата случая има нарушение на Закона за защита на потребителите е добре да уведомят контролния орган - Комисията за защита на потребителите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: