Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Голямата подмяна на топломерите тръгва до седмици
Автор: Екип Ruse24.bg 16:26 / 13.08.2012Коментари (2)318
©
Треска тресе топлофицираните българи в разгара на лятото. Въпреки активния отпускарски сезон блоковете, вързани към топлофикациите, масово свикват общи събрания за подмяна на топломерите в апартаментите.

Драмата на събранията е голяма, тъй като са единични случаите клиентите да са доволни от сегашния си топлинен счетоводител. Окончателното решение по въпроса обичайно се отлага за есента. Затова съседите нонстоп разпитват близки и познати за опита им от една или друга фирма за дялово разпределение. В София чуденето коя фирма да бъде избрана е още по-голямо, тъй като на пазара на топлинното счетоводство вече активно участва и "Топлофикация София".

Топлинните счетоводители отсега потриват доволно ръце, защото истинското раздвижване на пазара се очаква да настъпи през септември и октомври. На практика масовата подмяна на топломерите се отложи с повече от година в сравнение с очакванията на фирмите за дялово разпределение. Общо в цялата страна трябва да бъдат сменени около 1,5 млн. броя разпределители.

В началото на тази година едва 2-3% от тях бяха подменени. В същото време на 30 на сто от всички уреди в страната беше изтекъл 10-годишният срок на живот на батерията. Към средата на 2012 г. този процент е скочил поне на 40%, смятат от бранша. Това реално ги прави неизправни, тъй като не се знае в кой момент ще загасне дисплеят и данните ще бъдат изгубени. Хората обаче разчитат на това, че производителите дават на батериите още 1-2 г. живот и изчакват до последно. Затова и очакванията на счетоводителите за масово преоборудване се изтеглиха за края на тази и началото на следващата година.

Проверка показа, че и към момента смяната на разпределителите върви с темпове, които не са особено обнадеждаващи за скорошно приключване на целия процес.

От "Техем" съобщиха, че от всичките им около 200 хил. клиенти са се преоборудвали общо 45 хиляди (2000 сгради). В проценти това прави 22 на сто. 88% от всички, които са си сменили разпределителите, са избрали такива с възможност за дистанционно отчитане, уточниха от "Техем".

Статистиката на друг от топлинните счетоводители - "Нелбо", сочи, че от началото на тази година компанията е сменила разпределителите средно на около 5% от всичките си 70 хил. клиенти в цялата страна. Очакванията са до края на годината да бъдат подменени топломерите на 10-15% от клиентите.

От "Нелбо" уточниха, че това е броят на абонатите, чиито уреди са монтирани преди 10 г. Не е сигурно, че те ще бъдат подменени през 2012 г., тъй като разпределителите могат да работят изправно от 1 до 2 години след изтичане на 10-годишния период. "В София процесът е бавен, докато в провинцията върви по-бързо", коментира шефката на "Нелбо" Боряна Колева. "Хората чакат уредите да спрат и тогава да ги сменят, но това крие риск, тъй като не всички марки разпределители могат да бъдат отчетени след изгасването на дисплея", обясни Колева. Както е известно ,изгасне ли дисплеят на топломера, той трябва да бъде подменен много бързо, защото иначе сметките за парно ще се изчисляват на пълна мощност.

От "Иста" очакват масовата вълна на подмяна на уредите да е през този и следващия отоплителен сезон. Към момента уредите си са сменили 10-11% от клиентите на топлинния счетоводител. 100% от тях са избрали топломери с радиоотчитане. Само от "Бруната" отчитат 100% смяна на всички техни уреди или батерии, чийто 10-годишен срок е изтекъл. В случая става въпрос за 48 хил. абонати, като за останалите 25 хил. вече е изготвен график за посещение.

Уредите на фирмата допускат подмяна само на батерията. Практиката показва, че когато са изправени пред избор да сменят уредите или батериите, над 95% от клиентите ни избират смяна на батериите, обясниха от "Бруната". Обяснението естествено е в цената.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 14.08.2012 г.
0
 
 
Най ниска цена по поддръжка и отчитане е при Нелбо.Дори цената на топломер падна с 2 лева при 90% работещи топломери.За 10 години уред под наем при друга фирма се плаща над 750 лева а при закупуването и такса обработка при тях е наполовина.Не правя реклама а казвам какво установихме след сравняване таксите за 10 години при всички играчи на пазара.Най съм доволен от месечното засичане на уредите и да ви кажа че разликите при изравнителни сметки на края на годината е най много 30-40лева плюс или минус а болшинството са около 10 лева.При добра изолация на целият блок месечно се плаща от 70 до 200 лева в зависимост от температурата в апартамента.Ако искате ми вярвайте но за целият отминал отоплителен сезон съм платил 280 лева с топла вода и ми е било топло даже и в кенефа така че в 21 век от централно отопление по хубаво няма остава и заплатите да са на ниво 21 век и тогава всичко ще е наред.
Aнонимен
на 13.08.2012 г.
-1
 
 
пак ще дерат кожи апашите
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: