Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Григор Сарийски: Енергийната политика на ЕС е контрапродуктивна и ни поставя във все по-голяма зависимост от Китай
Автор: Йоланда Пелова 18:15 / 10.09.2024Коментари (0)978
© Фокус
Заради ограничаването на производителността на труда и този устойчив спад от 90-те години насам успяваме да докараме европейската икономика на нивото, на което в момента се намира китайската. 17% от световния БВП се произвежда от Европейския съюз и също толкова от Китай. Делът на САЩ е недостижим – 27%. Това каза икономистът Григор Сарийски в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Докладът за конкурентоспособността на Европейския съюз, изготвен от бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги по молба на председателя на Европейската комисия, показва, че Съюзът се нуждае от допълнително финансиране в размер на 750-800 милиарда евро годишно за преодоляване на изоставането на Европейския съюз от САЩ и Китай. "Това, което предлага Марио Драги, е по-сериозно финансиране за инвестиции в нови технологии. За тази цел той повдига спорната идея за емитирането на безрискови инструменти, т.е. общоевропейски дълг. Реакцията на германския финансов министър беше доста остра. Според него повечето дълг гарантира единствено плащането на повече лихви, а не по-висок растеж“, обясни Сарийски.  

Докладът показва редица слабости в европейската икономика. Една от констатациите в него е, че от 50 големи високотехнологични компании едва пет са европейски. "По-интересното е, че голяма част от констатациите са свързани с доста упорито провеждани европейски политики. В глава 3, посветена на енергетиката, се изтъква, че основната причина за високите цени на енергията е ликвидирането на достъпа до евтин газ от Русия. Друга констатация е, че причина за високите цени на енергията е високата волатилност на дериватите. Това, което предлага докладът, е наистина още от същото. Едно от предложенията е да се премахне правото на вето, т.е. централизираното спускане на европейски политики да стане още по-централизирано и де факто да останем без абсолютно всякакви инструменти, чрез които да можем да противодействаме. Възможността да се противопоставяме на определени европейски политики, които намираме за контрапродуктивни, е нещото, което успява да държи европейските икономики сплотени вътре в рамките на Европейския съюз. В противен случай минаваме към командна икономика. Голяма част от мерките звучат добре – да поощряваме конкурентоспособността, да инвестираме в иновации, да ограничаваме регулациите, но всъщност като погледнете какво стои отдолу и какъв е потенциалът за ефективни действия на базата на тези мерки, според мен ефектът може да бъде точно обратният“, коментира икономистът.

Зелените политики на Европейския съюз според него водят единствено до оскъпяване на електроенергията. Европа не изгражда ядрени реактори, защото няма експертен и технологичен потенциал, заяви Сарийски. Китай от друга страна разполага с 54 работещи реактора и изгражда още 30. Русия пък приключва последния етап от защитата на т.нар. БРЕСТ-300, при който се получава безотпадна технология. "Енергийната политика на Европейския съюз е контрапродуктивна. На базата на тази енергийна политика ние се поставяме във все по-голяма зависимост от Китай, по простата причина, че те произвеждат най-евтино. А за да можем да оправдаем нашите климатични цели, ние трябва да ползваме компоненти, които може да достави единствено Китай“, обясни Григор Сарийски.  

По думите му България винаги е била изправена пред енергиен кръстопът, защото няма дългосрочна и устойчива енергийна политика, към която да се придържа. "При нас всяко решение е на парче и мерките, които се предприемат, са свързани по-скоро с текущата конюнктура, отколкото с някакви дългосрочни прогнози, още по-малко за запазването на индустриалното производство в бъдеще“, допълни икономистът.

Още по темата: общо новини по темата: 136
17.09.2024 »
11.09.2024 »
03.09.2024 »
30.08.2024 »
17.08.2024 »
08.08.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: